• „Well behaved women rarely make history” - Laurel Thatcher Ulrich

Tărâmuri. Călătorii prin lumile dispărute ale Pământului - Thomas Halliday

<i>Tărâmuri. Călătorii prin lumile dispărute ale Pământului</i> - Thomas Halliday

Trecutul este trecut, dar el lasă indicii, iar Thomas Halliday, un paleontolog tânăr și strălucit, a folosit știința de ultimă oră pentru a le descifra mai exact ca niciodată. În Tărâmuri, autorul face în fiecare pagină să reînvie 16 situri fosile, vechi de până la 530 de milioane de ani.
Această carte este o explorare a Pământului de altădată, a schimbărilor care au apărut pe parcursul istoriei sale și a modalităților pe care viața le-a găsit pentru a se adapta – sau nu. Ne poartă din savanele Kenyei în Pliocen, unde vedem cum un piton alungă un grup de australopiteci într-un copac acacia, către o faleză care domină întinderile de sare a ceea ce ar fi bazinul mediteraneean în Miocen, până în pădurile tropicale ale Antarcticii în Eocen și în mlaștinile Australiei în Edicaran, unde întrezărim primele urme de viață microbiană.
Tărâmuri ne oferă o perspectivă extraordinar de amplă asupra planetei noastre. Gândul că un lucru atât de vast precum Marea Barieră de Corali, de exemplu, cu toată diversitatea ei vibrantă, ar putea să dispară într-o bună zi pare improbabil. Însă arhiva fosilelor ne atrage atenția că acest gen de schimbare totală nu numai că este posibilă, dar s-a și repetat de-a lungul istoriei Pământului. Chiar dacă operează pe această pânză uriașă, Halliday ne apropie de relațiile complexe care definesc lumile sale dispărute. Într-o proză romanescă, el ilustrează modul în care se formează ecosistemele, în care speciile dispar și sunt înlocuite sau în care acestea migrează, se adaptează și colaborează.
Tărâmuri este o realizare uluitoare: o narațiune surprinzător de emoționantă despre persistența vieții, fragilitatea ecosistemelor aparent permanente și anvergura timpului profund, toate având ceva să ne spună despre criza noastră actuală.
„Deopotrivă informativă și imaginativă. Vă va schimba modul în care priviți istoria vieții și, cel mai probabil, și viitorul.” (Elizabeth Kolbert, autoarea cărții Under a White Sky)
„Debutul lui Thomas Halliday este o călătorie caleidoscopică și evocativă în timpul profund. El ia arhive fosile tăcute și cercetări științifice complexe și le aduce la viață – gălăgioase, pline de culoare și tridimensionale. Te vei trezi lângă pinguini gigantici de doi metri într-o Antarctică împădurită, de acum 41 de milioane de ani, și auzind aisberguri cântând în Africa de Sud, în urmă cu vreo 444 de milioane de ani. Poate cel mai important, Tărâmuri este un memento oportun al vremelniciei planetei noastre și a ceea ce putem învăța din trecut” (Andrea Wulf, autoarea cărții The Invention of Nature: Alexander von Humboldt's New World)
„Aceasta este o poveste de aventuri absolut captivantă, care explorează priveliștile schimbătoare ale trecutului planetei noastre. În decursul istoriei sale planetare, Pământul a însemnat multe lumi diferite și Thomas Halliday este ghidul perfect către aceste peisaje de altădată și creaturile extraordinare care le-au populat.” (Lewis Dartnell, autorul cărții Origins: How Earth's History Shaped Human History) (©Editura Publica) Traducere: Louis Ulrich, Tudor Ulrich.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu