• „Dați-i omului o mască și vă va spune cine este” - Oscar Wilde

Sticletele - Donna Tartt

<i>Sticletele</i> - Donna Tartt

Theo Decker, un adolescent de treisprezece ani din New York, supraviețuiește ca prin minune unei explozii care îi omoară mama într-un muzeu de artă și, abandonat de tatăl său, este adoptat de familia bogată a unui bun prieten. Impresionat de noul său cămin de pe Park Avenue, negăsindu-și locul printre colegii de școală și, mai ales, chinuit de dorul mamei, Theo se agață de ceea ce-i amintește cel mai tare de ea: un mic tablou fascinant, preferatul mamei sale, pe care el l-a luat cu sine din muzeu, după explozie, la îndemnul misterios al unui bătrân pe moarte. Ani de zile mai târziu, după o copilărie aventuroasă, Theo, deja adult, lucrează într-un magazin de antichități alături de bătrânul său mentor și binefăcător, Hobie, și are legături cu colecționarii cei mai bogați din oraș. Este însă îndrăgostit fără speranță, lipsit de prieteni și alienat de societate, iar tabloul ascuns cu grijă ani de zile devine pe neașteptate poarta de acces către lumea subterană a traficului cu opere de artă. Sticletele este o carte superbă, seducătoare, care te ține cu sufletul la gură fără să-și piardă nici o clipă energia narativă. Cu un extraordinar simț al caracterizării prin limbaj, Donna Tartt ne înfățișează personaje memorabile, mustind de viață, într-o poveste plină de suspans, meșteșugită meticulos, asemenea unui tablou flamand. Un roman despre iubire și artă, despre pierdere și obsesie, despre supraviețuire și modelarea propriului destin, toate supuse întorsăturilor imprevizibile și nemiloase ale sorții. (©Editura Litera) Traducere: Justina Bandol.


Traducere
6 din 6
Redactare
4 din 6
Poveste
6 din 6
Scriitură
6 din 6
Documentare
6 din 6

Nota mea

6 din 6

Articol

Există o anumită eliberare în „Sticletele”, un fel de catharsis, ce se simte foarte profund. Dacă „Istoria secretă” și „Micul prieten” erau ca o coborâre în infern, „Sticletele” e o eliberare. Un roman foarte puternic, complex, profund, dar și un foarte bun thriller, cu un suspans bine construit.

6 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


 1. Lucaci Aurora Carmen 18-06-2015 11:00

  Aștept cartea să apara,pare interesantă.

  Raspunde
 2. Laura Câlțea 20-06-2015 10:02

  A apărut deja - http://www.litera.ro/index.php/sticletele.html

 3. roberts 26-03-2015 20:33

  am citit si "Micul prieten" si "Istoria secreta" si amandoua mi-au placut. normal ca astept "Sticletele" si am si asteptari:)

  Raspunde
 4. Laura Câlțea 26-03-2015 21:34

  și mie mi-au plăcut amândouă. am auzit și de bine și de rău de „Sticletele”. din ce am citit, pare foarte interesantă, iar orice opinie e, oricum, subiectivă, așa că abia aștept s-o citesc :D

 5. roberts 26-03-2015 14:48

  offfffff, ce-astept cartea asta sa apara!!!

  Raspunde
 6. Laura Câlțea 26-03-2015 15:50

  știu, și eu ;))