• „Orice fericire e o capodoperă” - Marguerite Yourcenar

Soț și soție - Zeruya Shalev

<i>Soț și soție</i> - Zeruya Shalev

Destul de incomod de citit romanul Zeruyei Shalev, însă, la final, îți dai seama că a meritat. Este incomod atât prin subiectul abordat (analiza vieții de cuplu; cine domină și cine greșește într-o relație? întotdeauna Celălalt), cât și prin scriitură (fără liniuțe de dialog, într-un stil indirect liber foarte liric, ca și cum am fi încontinuu în mintea protagonistei și i-am asculta nu confesiunea, ci gândurile). Amintiri, vinovății, slăbiciuni, lașități, dorințe neexprimate și frustrări tăcute, toate adunate și tezaurizate de-a lungul anilor. Pericolul reprezentat de o prea mare apropiere între soți, de identificarea cu dorințele celuilalt, în detrimentul propriilor nevoi. Libertatea pe care fiecare partener trebuie să o aibă, o libertate care nu amenință unitatea cuplului ci, din contră, o întărește. Să-ți amintești mereu să te pui în locul celuilalt, să vezi și punctul lui de vedere și să ții minte că nu trebuie să ai întotdeauna dreptate. (©lauracaltea.ro) Traducere Ioana Petridean.


Traducere
6 din 6
Poveste
6 din 6
Scriitură
5 din 6

Nota mea

6 din 6

2 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. alexandra moraru 12-06-2014 13:36

    Un review extraordinar de aproape de sentimentele cititorului. Bravo Laura! Această scriitoare merită citită, deși te chinui cu ea. Este onestă, obiectivă... atât de obiectivă, încât devine insuportabilă! Dar la final nu îți pare rău că ai perseverat.

    Raspunde
  2. Laura Câlțea 12-06-2014 22:13

    Mã bucur cã ți-a plãcut. Am încercat sã fiu foarte concisã, pentru cã dacã intram în analizarea textului, nu mã mai opream. Sunt atâtea chestii de spus, de gândit, de asimilat...