• „Oamenii cred cu plăcere ceea ce vor să creadă” - Iulius Caesar

Rock Springs - Richard Ford

<i>Rock Springs</i> - Richard Ford

În aceste zece proze scurte, publicate în 1987, Ford extrage aur literar din ținuturile măturate de vânt ale Vestului american, din singurătatea chinuitoare și din speranțele precaute ale locuitorilor lor: un fugar care traversează Wyoming-ul însoțit de fiica sa, o iubită nefericită și un Mercedes furat, un băiat care-și privește familia dizolvându-se într-o noapte de o violență tragi-comică, doi bărbați și o femeie care-și împărtășesc poveștile ghinioniste într-un bar, încercând să-și îndulcească norocul. Rock Springs este o capodoperă de narațiune minuțioasă, de proză atent cizelată, generos empatică.
„Povestirile din Rock Springs sunt extrem de concentrate, astfel încât un cititor atent nu-și va dori doar să dea pagina, ci și să o facă să dureze cât mai mult, ca o imersiune în atmosfera subtilă, ironică, dilatată și contractată pe care Ford o compune din vorbirea de zi cu zi.” (The New York Times)
„Povestirile din această colecție pot fi citite ca definiția de stil a prozei scurte clasice. În fiecare dintre ele, o tristețe definitivă se cristalizează în jurul unui instantaneu: o descoperire sau o confruntare în urma căreia viața se schimbă, deși, într-o primă fază, imperceptibil.” (Publishers Weekly)
Richard Ford își scrie personajele fără un contur exact, scrie personajul-noțiune, personajul-concept, personajul-stare. De cele mai multe ori, scrie natura umană din interior spre exterior, deși ajută imaginația cititorului cu tușe concrete. Disecă emoția, dar nu chirurgical, o expune, o dezgolește, o lasă la vedere.” (Black Button) (©Editura Black Button Books) Traducere: Marius Chivu.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu