• „Vous connaissez depuis longtemps ce que j'ai voulu établir, le droit de tout oser” - Paul Gauguin

Recolta - Jim Crace

<i>Recolta</i> - Jim Crace

Recolta este un roman preponderent narativ, cu observații minuțioase asupra întâmplărilor petrecute în decurs de 7 zile (cifra nu e deloc întâmplătoare, toată povestea e o Facere), un roman ce se construiește, în ciuda impresiei de realism exagerat al observațiilor, mai degrabă la un nivel metaforic, decât într-un plan realist, obiectiv. E povestea, neagră și apăsătoare, a omenirii, a oricărui colț de lume unde oamenii sunt nevoiți să-și ducă traiul în comun. Alegoria umanității în viziunea lui Jim Crace se construiește în jurul unor cuvinte și concepte simple, fundamentale. În primul rând, există întotdeauna delimitarea noi (ai noștri)/ ceilalți. Comunitatea umană se construiește în jurul unui nucleu (axis mundi, spațiul sacru vs. spațiul profan), un nucleu care garantează siguranța și stabilitatea, care îi protejează pe oameni (întotdeauna ai noștri, ceilalți sunt străinii, barbarii, demonizați din start) și care le conferă identitatea specifică. Recolta e un roman întunecat prin care înaintezi anevoie, care nu se oferă înțelegerii cititorului, și pe care trebuie să-l „muncești” ca să-l pricepi. La fel cum pământul nu-și oferă roadele (recolta), ci le dăruiește doar celor ce se luptă cu greutățile aratului, însămânțării, plivitului, culesului. Pentru a-și construi povestea, Jim Crace adoptă chiar o scriitură încărcată, bolovănoasă aproape, un stil în care se amestecă observațiile directe, brute, și fraze cu înflorituri neașteptate. (©lauracaltea.ro) Traducere: Iulian Curuia.


Traducere
6 din 6
Redactare
6 din 6
Poveste
4 din 6
Scriitură
5 din 6

Nota mea

4 din 6

Articol

„Recolta” de Jim Crace e un roman întunecat prin care înaintezi anevoie, care nu se oferă ușor înțelegerii cititorului, și pe care trebuie să-l „muncești” ca să-l pricepi. Pentru a-și construi povestea, Jim Crace adoptă chiar o scriitură încărcată, bolovănoasă aproape, un stil în care se amestecă observațiile directe, brute, și fraze cu înflorituri neașteptate.

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu