• „Nu te neliniști pentru răul de anul viitor” - Proverb turcesc

Puritate - Jonathan Franzen

<i>Puritate</i> - Jonathan Franzen

După încheierea studiilor, tânăra Purity „Pip” Tyler își vede marile speranțe năruindu-se sub apăsarea unei existențe nesigure. Săracă, derutată în carieră și stângace în relațiile sociale, singurul ei reper este o mamă fragilă psihic, care trăiește izolată, sub un nume fals, refuzând cu încăpățânare orice referire la trecut și la tatăl lui Pip. Când i se ivește ocazia să lucreze pentru Proiectul Rază de Soare, un fel de WikiLeaks specializată în dezvăluirea de secrete cu miză mare, condusă din Bolivia de tulburătorul Andreas Wolf, Pip acceptă bucuroasă, ispitită de promisiunea că-și va regăsi tatăl. Și cum ilustrul Wolf, cel autoproclamat „aducător al luminii”, se îndrăgostește de ea, norocul pare să-i surâdă în sfârșit. Curând însă, Pip va descoperi că e doar un pion într-o urzeală complicată de secrete și minciuni, trădări și răzbunări, iubire, obsesie și moarte.
Puritate face ceea ce trebuie să facă orice ficțiune: ne împinge să trecem de suprafața lucrurilor, să descoperim că iubirea poate să se năruie și că putem fi trădați de propriile convingeri. E fascinant să-l vezi pe Franzen înfruntându-și demonii, care nu sunt doar ai lui, ci ai fiecăruia dintre noi.” (Los Angeles Times)
„Franzen a creat o instalație de secol XXI, extrem de captivantă și de provocatoare, inspirată de capodopera lui Charles Dickens, Marile speranțe...” (Booklist)
Puritate ilustrează felul ingenios în care Franzen își construiește intrigile, talentul său de a conduce haosul vieții reale spre momente în aparență imprevizibile. De la observațiile rapide la reflecțiile profunde despre compromisurile morale ale jurnalismului, Puritate oferă o serie mereu provocatoare de perspective.” (The Washington Post) (©Editura Polirom) Traducere: Iulia Gorzo.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu