• „Quand on n’aime pas trop, on n’aime assez” - Bussy-Rabutin

Peștele din noi. O călătorie în istoria de 3,5 miliarde de ani a corpului omenesc - Neil Shubin

<i>Peștele din noi. O călătorie în istoria de 3,5 miliarde de ani a corpului omenesc</i> - Neil Shubin

Bucurându-se de recenzii remarcabile, profesorul, paleontologul și autorul Neil Shubin oferă în Pestele din noi o monografie care tratează istoria evoluției într-un stil narativ relaxat și amuzant, dar și extrem de bine documentat și explicat. Pornind pe urmele evoluției, ne întoarcem în timp cu milioane de ani, studiem fosile și ADN, aflând astfel că mâinile noastre sunt similare înotătoarelor de peste, capul nostru are structura unui peste fără maxilare de mult dispărut și că genomul uman arată și funcționează similar genomului viermilor și al bacteriilor. Shubin ne aduce dovezi științifice conform cărora viața omului modern este profund influențată de istoria evoluției, iar principalele maladii cu care ne confruntăm în prezent (diabet, boli cardiovasculare, obezitate) sunt consecința transformării peștelui din noi. Astfel, înțelegând că purtam în noi o istorie de milioane de ani, autorul însuși ne explică, în nota umoristică ce îl caracterizează, că „avem un corp construit pentru un animal activ, dar stilul de viață al unui cartof”.
Peștele din noi este genul meu de carte – o aventură captivantă și antrenantă în lumea științei, care îți va schimba complet percepția asupra a ceea ce înseamnă să fii om. […] Pe lângă calitatea remarcabila de om de știință, Shubin se dovedește a fi și un scriitor extraordinar de lucid și de o rară eleganță, este un profesor ce debordează de entuziasm, cu abilitați narative pline de umor și inteligență, care fac din această carte o reală desfătare. Peștele din noi este mai mult decât o carte excelentă, aceasta marchează debutul unui autor științific de prim rang.” (Oliver Sacks)
„Carl Sagan a făcut cândva afirmația celebră că a privi stelele este ca și cum ai privi înapoi în timp. Lumina stelară și-a început călătoria spre ochii noștri cu eoni în urmă, mult înainte ca lumea noastră să se fi format. Îmi place să mă gândesc că a privi oamenii seamănă foarte mult cu a privi stelele. Dacă știi cum să privești, corpul nostru devine o capsulă a timpului care, atunci când este deschisă, ne povestește despre momente decisive din istoria planetei noastre și despre un trecut îndepărtat în oceane, râuri și păduri străvechi. Schimbările în atmosfera de demult sunt reflectate în moleculele care permit celulelor noastre să coopereze pentru a forma corpuri. Mediul din vechile cursuri de apă a modelat anatomia de bază a membrelor noastre. Vederea noastră în culori și simțul mirosului au fost modelate de viață în vechile păduri și câmpii. Și lista continuă. Istoria aceasta este moștenirea noastră care ne influențează viața în prezent și va continua s-o influențeze în viitor.” (Neil Shubin) (©Editura Herald). Traducere: Walter Fotescu.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu