• „Unde-i multă ezitare e greu de ştiut momentul potrivit” - Pindar

Paradis - Abdulrazak Gurnah

<i>Paradis</i> - Abdulrazak Gurnah

Yusuf duce o viață liniștită cu familia sa într-un orășel din Africa de Est, iar când e înștiințat că urmează să plece departe de casă primește vestea senin. Nu-i trece prin minte să întrebe de ce trebuie să-l însoțească pe unchiul Aziz și de ce a fost organizată atât de rapid expediția; nu întreabă nici măcar când se va întoarce. Adevărul este că „unchiul“ e un negustor bogat și puternic, iar Yusuf i-a fost încredințat drept zălog pentru datoriile tatălui său.
Paradis este o tapiserie complexă în care se întrețes mituri, vise și tradițiile biblică și coranică, povestea maturizării unui băiat într-o Africă măcinată de colonialism și violență.
„O carte poetică, vădind o forță evocatoare impresionantă, despre Africa și puterea sumbră a necunoscutului.” (Independent on Sunday)
„Gurnah își descrie lumea într-o proză poetică deopotrivă pură și lucidă – un mic paradis în sine... Desenate cu un penel fin, plăcerile, tristețile și dorul din fațetele splendide ale acestei cărți rămân mult timp în memoria cititorului. (The Guardian)
„O lume dispărută este adusă la viață cu o măiestrie de vrăjitor.” (Sunday Times)>br>„Un bildungsroman cu meandrele leneșe ale unui fluviu din Africa.” (Spectator) (©Editura Litera) Traducere: Andreea Năstase.


Documentare
6 din 6
Scriitură
5 din 6
Poveste
5 din 6
Redactare
6 din 6
Traducere
6 din 6

Nota mea

5 din 6

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu