• „Mirarea care generează filozofia este că tu nu ești tu, că există în noi înșine ceva mai adânc decât noi înșine” - Constantin Noica

Până la sfârșitul timpului. Minte, materie și căutarea semnificației într-un univers în evoluție - Brian Greene

<i>Până la sfârșitul timpului. Minte, materie și căutarea semnificației într-un univers în evoluție</i> - Brian Greene

„Până la sfârșitul timpului e o carte enciclopedică și erudită, adesea tulburătoare. O scrisoare de dragoste adresată momentului cosmic efemer când totul e cu putință.” (The New York Times Book Review)
„Brian Greene e un maestru în lămurirea legilor fizicii.” (Journal Inquirer)
Cum au apărut universul, materia, viața și mintea noastră? Ce destin vor avea toate acestea la scara timpului cosmic? Avem liber-arbitru? Care e raportul dintre conștiință și lumea neînsuflețită guvernată de legile fizicii? Și ce sens putem da existenței noastre?
Acestea sunt problemele pe care Brian Greene le abordează în Până la sfârșitul timpului pornind de la cunoștințe ferm ancorate, cum e principiul al doilea al termodinamicii, sau urmărind ipoteze plauzibile de la granițele științei actuale. Rezultatul e descrierea fascinantă și copleșitoare a unor evenimente care se pot produce la scări imense ale timpului și care pun în discuție esența condiției umane. Atât știința, cât și filozofia, credința sau artele sunt invocate de Brian Greene pentru a defini locul și rostul nostru în univers.
„Știința e un instrument splendid și puternic pentru a înțelege realitatea exterioară. Dar în acea cunoaștere tot restul e specia umană care se contemplă pe sine, învățând ce are nevoie pentru a se perpetua și spunând o poveste care reverberează în întuneric, o poveste sculptată din sunet și gravată în tăcere, o poveste care, în ce are ea mai bun, emoționează sufletul.” (Brian Greene) ©Editura Humanitas) Traducere: Walter Fotescu.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu