• „A-ți găsi adevărata pereche înseamnă a găsi unica persoană alături de care fericirea este cu totul inocentă” - Iris Murdoch

Orhideea și păpădia. De ce există copii cu probleme de dezvoltare și cum pot toți copiii să crească frumos - W. Thomas Boyce

<i>Orhideea și păpădia. De ce există copii cu probleme de dezvoltare și cum pot toți copiii să crească frumos</i> - W. Thomas Boyce

În extraordinara sa carte, Tom Boyce explorează copilul-păpădie (robust, rezilient, sănătos) care este capabil să supraviețuiască și să înflorească în majoritatea situațiilor, și copilul-orhidee (sensibil, susceptibil, fragil) care, dacă are parte de o susținere adecvată, poate să înflorească la fel de mult, dacă nu chiar mai mult decât alți copii.
Copiii-orhidee, ne asigură Boyce, nu sunt niște păpădii ratate; sunt o altă categorie de copii, cu sensibilități și calități speciale, care au nevoie să fie crescuți și educați în feluri speciale.
În Orhideea și păpădia, Boyce ne arată cum să înțelegem sensibilitățile unice, marile dificultăți și remarcabilele talente ale acestor copii.
Boyce vorbește despre cum și-a croit drum, timp de aproape 40 de ani, în domeniul cercetării pediatriei, lucrând în studiile sale cu copii suferind de diverse tulburări și explorând marile sale descoperiri despre cum alcătuirea genetică și mediul modelează comportamentul.
El notează că anumite variante ale genelor cresc predispoziția unei persoane la depresie, anxietate, tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție și comportamente antisociale, sociopate sau violente. Însă în loc să considere această genă „de risc” ca fiind o slăbiciune, Boyce schimbă modul în care ne raportăm la fragilitatea umană, dovedind că, deși aceste gene „rele” pot crea probleme, în situația și mediul adecvate, pot să ducă la apariția unor copii care nu doar că se descurcă mai bine decât înainte, dar care își depășesc cu mult colegii.
Orhideea și păpădia oferă speranță și deschide drumul spre succes pentru părinți, profesori, psihologi și experți în dezvoltarea copilului – categorii care se confruntă cu copii dificili.
De ce unii copii luptă, iar alții reușesc? De ce viața unora este plină de necazuri, iar a altora, de satisfacție și fericire? De ce unii oameni se îmbolnăvesc și mor de tineri, iar alții trăiesc sănătoși până la adânci bătrâneți? Ține doar de „cum ți-e scris” și noroc sau există modele timpurii de dezvoltare care dezvăluie drumul către abundență sau nenorocire?
Asemenea păpădiilor, unii copii au o remarcabilă capacitate de dezvoltare în aproape orice circumstanță de mediu pe care o întâlnesc. Florile de păpădie pot să crească și să înflorească oriunde se întâmplă să ajungă semințele lor – de la pășunile montane fertile până la crăpăturile din trotuarele urbane. Alți copii, asemenea orhideelor, sunt deosebit de sensibili la mediu, iar asta-i face extrem de vulnerabili la adversități, însă neobișnuit de dinamici, creativi și plini de succes într-un mediu de îngrijire și susținere adecvat.
Thomas Boyce, medic pediatru și profesor emerit al Catedrei de Pediatrie și Psihiatrie a Universității din California, explorează în Orhideea și păpădia, cum se dezvoltă și cum evoluează copilul-păpădie și copilul-orhidee, dar și cum să găsim cel mai adecvat mod de îngrijire a fiecărui copil. (©Editura Publica) Traducere: Ianina Marinescu.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu