• „Tigrul se îmblânzește cu mângăieri, nu cu bățul” - proverb persan

Omul muzical. O istorie a vieții pe Pământ - Michael Spitzer

<i>Omul muzical. O istorie a vieții pe Pământ</i> - Michael Spitzer

O istorie fascinantă care explorează relația complexă dintre muzică și specia umană.
Acum 165 de milioane de ani s-a născut ritmul.
Acum 66 de milioane de ani a apărut prima melodie.
Acum 40 de mii de ani Homo sapiens a creat primul instrument muzical.
Astăzi, muzica ne umple viețile. Modul în care am creat-o, interpretat-o și ascultat-o în decursul istoriei ne-a definit ca specie și ne-a ajutat să înțelegem cine suntem. Totuși, ea este o parte neglijată a poveștii originii noastre, de aceea Omul muzical ne poartă într-o călătorie palpitantă care explorează legătura foarte strânsă dintre oameni și muzică.
Recurgând la informații din numeroase discipline, muzicologul de renume internațional Michael Spitzer construiește o istorie universală a muzicii, analizând rolul acesteia în viața noastră de zi cu zi, în istoria lumii, precum și de-a lungul evoluției, de la insecte la maimuțe, de la oameni la inteligența artificială.
Volumul de față demonstrează convingător că muzica este una dintre creațiile cele mai importante ale omului.
„Gândiți-vă la toată muzica pe care ați ascultat-o vreodată, apoi la tot ce au ascultat prietenii și strămoșii voștri, după care adăugați țârâitul insectelor și murmurul balenelor, precum și povestea acelei păsări-liră australiene care, în 1969, a fost înregistrată reproducând un cântec popular scoțian pe care strămoșii săi îl învățaseră de la un fermier, apoi adăugați aproape tot ceea ce ați putea asculta pe Spotify și tot nu vă veți apropia de extraordinara diversitate a cărții lui Michael Spitzer.” (Evening Standard)
„Un studiu amplu, fascinant și adus la zi dedicat experienței muzicale umane – nu cunosc nimic asemănător. Am învățat ceva aproape la fiecare pagină.” (Howard Gardener, autorul cărții „A Synthesizing Mind”)
„Cartea lui Spitzer își propune să evidențieze universalitatea muzicii: toată lumea, de pildă, poate asocia o experiență emoțională cu muzica. Folosind o abordare multidisciplinară – istorică, științifică, antropologică și filozofică –, Spitzer analizează istoria muzicii din cele mai vechi timpuri până în epoca modernă. O lectură încântătoare!” (Booklist)
„Spitzer are o scriitură lejeră și plină de conexiuni surprinzătoare, trecând de la călugărul Guido d’Arezzo, inventatorul notației pe portativ în secolul XI, la David Bowie și la K-Pop, jonglând concomitent cu idei filozofice, cu date din arheologie și biologie. Un autor amuzant, inteligent și pasionat.” (Arkansas Democrat-Gazette) (©Editura Nemira) Traducere: Carmen Strungaru și Andrei Pogăciaș.


Traducere
6 din 6
Redactare
6 din 6
Poveste
6 din 6
Scriitură
6 din 6
Documentare
6 din 6
Calitatea imaginilor
6 din 6

Nota mea

6 din 6

Articol

O istorie colosală care traversează culturi, prin timp și spațiu, pentru a explora relația intensă dintre muzică și specia umană, „Omul muzical”, de Michael Spitzer, este un volum fundamental atât pentru melomani, cât și pentru amatorii ocazionali de muzică.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu