• „Timpul există ca toate lucrurile să nu se petreacă deodată în același timp” - Albert Einstein

Oglinda care deformează. Reflecții despre autoamăgire - Jia Tolentino

<i>Oglinda care deformează. Reflecții despre autoamăgire</i> - Jia Tolentino

O tânără scriitoare examinează fracturile din centrul culturii contemporane cu vervă, inteligență și acuitate intelectuală – pentru cititorii care s-au întrebat cum ar fi fost ca Susan Sontag să fi trăit în epoca internetului. Jia Tolentino este o voce fără egal a generației sale, care abordează conflictele, contradicțiile și schimbările fundamentale ce ne definesc pe noi și epoca noastră. Acum, în această colecție sclipitoare de nouă eseuri cu totul originale, scrise cu o rară combinație de dăruire și talent, spirit și curaj, analizează în profunzime forțele care ne deformează viziunea, demonstrând o potență stilistică fără egal și dexteritate critică.
Oglinda care deformează reprezintă o călătorie iluminatoare, de neuitat pe fluviul autoiluzionării care curge imediat sub stratul de suprafață al vieții noastre. Aceasta este o carte despre stimulii care ne conturează și despre cât este de greu să ne vedem clar printr-o cultură care se învârte în jurul sinelui. În fiecare eseu, Tolentino scrie despre o prismă culturală: apariția și evoluția coșmarului rețelelor de socializare; apariția înșelătoriei ca etos al mileniului; călătoria eroinei din literatură de la curaj la banal și apoi la amărăciune; visul punitiv al optimizării, care insistă că totul, inclusiv corpul, trebuie să devină mai eficient și mai frumos până în momentul în care murim.
Plină de umor și de capacitatea de a elucida complexul imposibilității într-o clipă, marcată de dorința de a-și trata cititorii cu onestitate profundă, Oglinda care deformează este deja o carte clasică a celui mai prost deceniu de până acum.
„Este ușor să scrii despre lucruri așa cum îți dorești să fie sau cum îți spun alții că ar trebui să fie. Este mult mai greu să gândești singur, cu un minimum de autoiluzionare. Este chiar mai greu să o faci într-un moment precum acesta, când gândurile noastre sunt subiectul unor manipulări fără precedent, al monetizării și al supravegherii. Totuși, Tolentino a reușit să spună multe adevăruri incomode în Oglinda care deformează – și într-un stil de invidiat. Este o carte ca o provocare plină de spirit, care ne va face pe mulți să ne uităm lung și atent în oglindă. Mi-a dat speranță.” (Zadie Smith)
„Eseuri inteligente și impresionante.” (Vanity Fair)
„O Susan Sontag a noului mileniu, o voce inedită a criticii culturale... Rămâne aproape de subiectele ei chiar și când se scarpină în cap și se întreabă de ce facem ceea ce facem. Chiar mai bine: scrie minunat.” (The Washington Post) (©Editura Litera) Traducere: Irina Bogdan.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu