• „Omul înțelept nu pune la încercare nici femeia, nici paharul” - proverb persan

O poveste - Jonas T. Bengtsson

<i>O poveste</i> - Jonas T. Bengtsson

Un tată mai degrabă grunge străbate Danemarca în ultima parte a secolului trecut, împreună cu fiul său de nici zece ani, căruia îi spune în fiecare seară fragmente dintr‑o poveste amintind de Hans Christian Andersen. Cei doi sunt fugari, tatăl se ascunde, trăieşte din expediente, nu‑şi trimite copilul la şcoală, pare să‑şi condamne fiul la o viaţă absurdă – şi, cu toate acestea, relaţia celor doi e mai adevărată şi mai strânsă, în halucinanta ei complexitate, decât a multor familii fericite care respectă regulile.
Anarhist, spirit rebel, artist, nomad, cu izbucniri violente inexplicabile, dar şi cu o delicateţe şi o înţelepciune din altă lume, tatăl din acest roman e un personaj care nu poate fi uitat şi a cărui moştenire îl va transforma pe fiul lui într‑un adult incapabil să trăiască superficial şi burghez, incapabil să se lase domesticit până la capăt. Îl marchează pentru totdeauna cu semnul tragic al străinului. Aşa cum bunicul ipocrit, predicator rigid şi pervers, îşi marcase la rândul lui fiul.
„Romanul este un desen redat cu încetinitorul, o colecţie de linii drepte şi apăsate trasate de un băiat străduindu‑se să creeze o poveste, dar şi un sine, dintr‑o viaţă de instabilitate, minciună şi durere. Natura acestei mişcări constante se schimbă, totuşi, de‑a lungul paginilor cărţii, pe măsură ce violenţa şi trauma devin o destinaţie pe care băiatul, acum adult, n‑o mai poate evita. Iar noi nu putem să nu alergăm alături de el, până la capăt.” (Words Without Borders)
„Arta lui Bengtsson e a unui fabulist; Et eventyr, titlul danez al cărţii sale, îl evocă pe Hans Christian Andersen. O poveste este o călătorie impresionantă prin întâlnirile arhetipale în cursul cărora tânărul protagonist ajunge la un catharsis în egală măsură sfâşietor din punct de vedere emoţional şi eliberator din punct de vedere spiritual. Din această experienţă băiatul nu poate ieşi altfel decât un artist.” (Times Literary Supplement) (©Editura Univers) Traducere: Karmen Bålko.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu