• „Nimeni nu-ţi poate procura un sentiment de inferioritate fără consimţirea ta” - Eleonor Roosevelt

O noapte, Marcovici - Ayelet Gundar-Goshen

<i>O noapte, Marcovici</i> - Ayelet Gundar-Goshen

„Întelegi, Marcovici? Să te întorci în Europa e ca și cum te-ai culca din nou cu femeia pe care ai iubit-o când erai adolescent. Ești plin de pasiune și elan, nu ești în stare să accepți ideea că femeia aceea nu mai este. Degeaba îi vei frământa carnea, degeaba vei privi în ochii ei, poate că vei găsi acolo o urmă vagă a femeii pe care ai iubit-o, dar nu mai mult. Atât eu, cât și prietenii noștri, de când am coborât de pe vapor, mergem prin locurile de altădată, bem băuturile de altădată. Le șoptim fețelor aceleași cuvinte nesincere. Degeaba. De aici vin amețelile, prietene, din cauza asta umblăm că bețivii de când am coborât de pe vapor. Diferențele de tensiune dintre atunci și astăzi ne apăsa timpanul și ne influențează în rău echilibrul.”
Ca să scape din Europa măcinată de război și să ajungă în Țara Sfântă, femei și bărbați aleg căsătoria de formă. Zeev Feinberg abia așteaptă să se întoarcă acasă la o fată a cărei piele miroase a portocale. Iacov Marcovici, cel mai banal om din lume, trebuie să se supună și el căsătoriei aranjate. Dar ițele destinului sunt mult mai încurcate decât ar fi bănuit...Războaiele, secretele și tragediile se împletesc cu tandrețe și umor într-un roman care spune o poveste de neuitat despre suferințe, pierderi, dorințe și speranțe și mai ales despre căutarea iubirii.
„O poveste tragicomică despre origini și singurătate... Gundar-Goshen își găsește o voce originală, jucăușă, și creează câteva minunate personaje dickensiene. Scriitoarea etalează o imaginație fermecătoare, dozând abil umorul și tristețea. O noapte, Marcovici e un roman de debut impresionant.” (Herald)
„O reușită remarcabilă: o poveste lirică, fluidă, senzuală, cu un echilibru delicat între înțelepciune și suferință. O carte sfidătoare și pasionantă.” (Times Literary Supplement)
(©Editura Nemira) Traducere: Any Shilon.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu