• „Pentru că fiinţele puternice şi irezistibile sunt întotdeauna tolerante, răbdătoare şi înţelegătoare” - Alexandru Paleologu

O istorie a imaginilor. De la pictura rupestră la ecranul de computer - David Hockney

<i>O istorie a imaginilor. De la pictura rupestră la ecranul de computer</i> - David Hockney

CU 310 ILUSTRAȚII
„Istoria imaginilor începe în peșteri și se sfârșește, în prezent, cu ecranul computerului. Cine știe ce va urma? Dar un lucru e sigur, provocarea rămâne aceeași: cum reprezinți lumea tridimensională pe o suprafață bidimensională?” (David Hockney)
O imagine, spune David Hockney, este singura modalitate prin care putem descrie ceea ce vedem. Doar că toți creatorii de imagini se confruntă cu o problemă comună: cum să comprime oameni, lucruri și locuri tridimensionale pe o suprafață plană? Ceea ce rezultă sunt tablouri, fotografii sau filme. Alternativ, acestea pot fi clasificate după dată sau stil: medieval, renascentist sau baroc. De fapt, afirmă Hockney, fie că sunt făcute cu o pensulă, un aparat de fotografiat sau un program digital și indiferent dacă pe pereții peșterii sau pe ecrane de computer, înainte de orice ele sunt imagini. Pentru ca noi să înțelegem cum vedem lumea din jur – și, prin urmare, pe noi înșine – avem nevoie de o istorie a imaginilor. Iată ce realizează, de fapt, cartea de față.
Fiind bine documentat și având în spate o viață întreagă ca pictor, desenator și creator de imagini prin intermediul aparatului de fotografiat, Hockney, în colaborare cu criticul de artă Martin Gayford, explorează modurile și motivele pentru care imaginile au fost plăsmuite de-a lungul mileniilor.
Juxtapunând o mare varietate de imagini – o fotograma dintr-un desen animat Disney cu o stampă de Hiroshige, o scenă dintr-un film de Eisenstein cu o pictură de Velázquez -, autorii transgresează granițele dintre cultura înaltă și divertismentul popular și fac conexiuni neașteptate peste timp și între diverse medii. Dezvoltând ideile anunțate anterior de David Hockney într-o carte a sa, considerată astăzi un manifest, Știința secretă, ei afirmă că filmul, fotografía, pictura și desenul sunt profund interconectate.
Pătrunzătoare și incitantă, O istorie a imaginilor aduce o contribuție importante la înțelegerea felului în care reprezentăm realitatea.
Autori: David Hockney, Martin Gayford.
(©Editura Pandora M) Traducere: Louis Rinaldo Ulrich și Tudor Ulrich.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu