• „O fire blândă va lăsa în lume o amintire plăcută” - Proverb egiptean antic

O fecioară nesăbuită - Ida Simons

<i>O fecioară nesăbuită</i> - Ida Simons

Bogat în elemente autobiografice, romanul O fecioară nesăbuită evocă scene din viața unei familii de evrei peregrinând în perioada interbelică prin Haga, Anvers și Berlin. Vocea care povestește este a lui Gittel, o fată de doisprezece ani pe care pasiunea pentru muzică o apropie de oameni, dar îi oferă și refugiu atunci când lumea din jur devine amenințătoare. Părinții ei se ciondănesc fără oprire, așa că, după fiecare ceartă mai serioasă, mama își ia fiica și se mută pentru câteva săptămîni la rudele din Anvers. Gittel ajunge astfel să fie invitată de un fost prieten al tatălui ei să cânte la pian pentru Lucie, fiica lui de douăzeci și nouă de ani. Între cele două tinere pare să se lege o prietenie strânsă, însă Gittel își vede înșelată încrederea, ca din senin, în cel mai crud chip cu putință. Scris cu vervă ironică și umor, romanul Idei Simons este povestea unei adolescențe aflate în căutarea unui loc sigur în vremuri nesigure și într-o lume în care haosul e pe cale să se dezlănțuie.
O fecioară nesăbuită este echivalentul olandez al lui Stoner, un mare roman al literaturii universale. Din discreția stilistică a Idei Simons se naște un umor de cele mai multe ori blând, dar care se transformă uneori într-o mușcătoare ironie.” (De Morgen)
„Romanul O fecioară nesăbuită ne vorbește, printre altele, și despre «fragila prietenie dintre două fete care trăiesc într-o comunitate evreiască».” (Publishers Weekly)
„O adevărată Jane Austen a anilor 1920. Romanul Idei Simons își păstrează încă farmecul.” (Trouw) (©Editura Polirom) Traducere: Gheorghe Nicolaescu.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu