O căsnicie americană - Tahari Jones
.jpg)
Women’s Prize for Fiction 2019, cel mai prestigios premiu britanic pentru literatură scrisă de femei.
O tumultuoasă poveste despre iubire şi nedreptate în Sudul american.
Celestial şi Roy, proaspăt căsătoriţi, întruchipează deopotrivă visul american şi noul Sud al Statelor Unite. El e tânăr afacerist, ea, o artistă cu carieră promiţătoare în faţă. Rutina vieţii de cuplu le este brusc invadată de circumstanţe pe care nici unul dintre ei nu şi le-ar fi putut imagina: în momentul când îi vizitează pe părinţii lui Roy într-un orăşel din Louisiana, Roy e arestat şi condamnat la doisprezece ani de închisoare pentru o infracţiune despre care Celestial ştie că soţul ei nu a comis-o. Pe măsură ce anii trec, Celestial nu reuşeşte să păstreze vie dragostea care a fost centrul vieţii ei şi îşi află consolarea în braţele lui Andre, prietenul din copilărie. Când, după cinci ani, sentinţa lui Roy e brusc anulată şi el se întoarce în Atlanta gata să-şi reia viaţa împreună cu Celestial, aceasta se vede pusă în faţa unei decizii chinuitoare: să renunţe sau să încerce să reclădească o căsnicie care şi-a pierdut temeiul.
„O căsnicie americană pune întrebări incomode despre nedreptate şi trădare, cărora le răspunde printr-o poveste de dragoste sfîşietoare şi plină de suspans în care nimeni nu greşeşte şi toată lumea suferă. Tayari Jones scrie un roman dificil despre oameni care, aflaţi într-o situaţie tragică, se luptă să găsească o cale prin care să-şi împace responsabilităţile şi dorinţele.” (Tom Perrotta, autorul romanului Doamna Fletcher)
„Jones se foloseşte de un triunghi amoros ca să exploreze conflicte de clasă clocotitoare şi nedreptăţi rasiale răsunătoare din Sudul contemporan, ţesând în acelaşi timp o poveste de dragoste fără egal.” (Publishers Weekly)
„Romanul lui Tayari Jones se concentrează asupra speranţelor iluzorii de iubire romantică, asupra întrebărilor pe care le naşte viaţa cu (sau fără) copii, pe care orice cuplu contemporan şi le pune. O carte frumos scrisă, cu multe influenţe din muzica şi cultura afro-americană.” (The New York Times) (©Editura Polirom) Traducere: Iulia Anania.