• „Neștiutoriu gândul omului spre ce menește” - Miron Costin

Noaptea -

<i>Noaptea</i> -

În anul 1944, anul deportării sale la Auschwitz, Elie Wiesel avea cincisprezece ani, trăia într-o comunitate de evrei unită din Sighet și încă mai credea cu fervoare în Dumnezeu. Apoi, după ce trupele naziste preiau controlul asupra orașului, viața comunității evreiești se schimbă dramatic, iar tânărul Elie va trăi cu groază realitățile ghetoului și apoi pe cele din lagărele de exterminare naziste. Mama și sora lui mai mică sunt ucise chiar în seara în care ajung la Auschwitz, în timp ce el și tatăl lui vor cunoaște zi de zi, până la eliberare, toate ororile dezumanizării.
„Proza lui Wiesel este măsurată și chibzuită, căci exagerările ornamentale n-ar fi potrivite pentru un asemenea subiect. Totuși, uneori, descrierile sunt atât de frapante încât precizia lor tăioasă îți taie respirația.” (The Guardian)
„Un volum mic ca dimensiune, dar de o forță teribilă.” (The New York Times)
„O lectură obligatorie pentru întreaga umanitate.” (Oprah) „Dacă în viața mea ar fi trebuit să scriu o singură carte, Noaptea ar fi aceea.” (Elie Wiesel) (©Editura Art) Traducere: Lia Decei.


1 Comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. Ionel Annamaria 22-10-2020 10:38

    Dacă aveți drum prin Maramureș, la Sighetu Marmației se poate vizita casa memorială Ellie Wiesel.

    Raspunde