• „A-ți găsi adevărata pereche înseamnă a găsi unica persoană alături de care fericirea este cu totul inocentă” - Iris Murdoch

Nemesis [Ph. Roth] - Philip Roth

<i>Nemesis [Ph. Roth]</i> - Philip Roth

Nemesis, cel mai recent roman al lui Philip Roth, relatează istoria dramatică a lui Bucky Cantor, profesor de sport și supraveghetor de teren de joacă în Newark. În anul 1944, în oraș izbucnește o epidemie de poliomielită care ucide sau schilodeste sute de copii. Bucky Cantor se străduiește din răsputeri să oprească asaltul ucigaș al bolii, dar eforturile lui par inutile.
Criza morală a lui Bucky, un erou american tipic, este accentuată de faptul că a fost declarat inapt pentru armată, în timp ce prietenii săi cei mai buni luptă pe front în al Doilea Război Mondial. Stors de puteri după eforturile făcute pentru a împiedica răspândirea bolii, ispitit de logodnica lui, Marcia, să fugă din oraș într-o tabără din munți, unde boala și moartea nu-i pot ajunge, și mâniat împotriva unui Dumnezeu nemilos, care ucide copiii fără apărare, onestul Bucky Cantor se trezește pus într-o dilemă morală teribilă: orice ar face, riscă să regrete amarnic.
„Philip Roth, unul dintre cei mai de succes scriitori americani de azi, nu are rival în alegerea detaliului de atmosferă a secolului XX din New Jersey. În Nemesis, el atrage atenția prin finețea rece a observației, prin felul în care sunt descrise efectele remușcării asupra psihicului, futilitatea furiei îndreptate către Dumnezeu sau soartă și înăbușirea fără rost a frustrărilor.”(Library Journal)
„Cartea lui Philip Roth are eleganța unei fabule și iminența tragică a unei drame grecești.” (The New Yorker)
Nemesis este o revelație a prozei americane la fel de surprinzătoare precum descoperirea unei planete sau alinierea unei noi constelații. Dintre toate romanele scrise de Philip Roth, Nemesis este poate cel mai întunecat, una dintre cele mai provocatoare cărți contemporane.”(Kirkus Reviews) (©Editura Polirom) Traducere: Radu Pavel Gheo. Ediție revizuită de Ramona Gönczöl.


Traducere
5 din 6
Redactare
4 din 6
Poveste
5 din 6
Scriitură
5 din 6

Nota mea

5 din 6

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu