• „Vous connaissez depuis longtemps ce que j'ai voulu établir, le droit de tout oser” - Paul Gauguin

Marele Gatsby - F. Scott Fitzgerald

<i>Marele Gatsby</i> - F. Scott Fitzgerald

Marele Gatsby este romanul de care numele lui F. Scott Fitzgerald a rămas lipit. Atmosfera acestei cărţi este cea de frenezie şi decadenţă specifice epocii jazz-ului în anii ’20, iar personajele vin din mediul înstărit, emanând glamour-ul celor lipsiţi de griji, dar şi tristeţea, melancolia şi deruta unora care nu-şi găsesc nici locul şi nici împlinirea. Povestea e spusă de Nick Carraway, un burlac de familie bună, absolvent de Yale şi obişnuit al lumii mondene, iar esenţiali în economia faptelor istorisite aici sunt soţii Buchanon, Tom şi Daisy, un cuplu plictisit, superficial şi blazat, care, prin mişcările pe care le dictează logica adulterului, îl vor dezechilibra şi pe Carraway. Marele Gatsby este romanul unei epoci strălucitoare, cronică a nebuniilor din zorii jazz-ului şi a pierderii în care s-a abandonat o întreagă generaţie, prea plictisită şi blazată pentru a râvni altceva decât să sucombe prin exces. (©Infocarte) Traducere: George Volceanov.


Poveste
4 din 6
Scriitură
5 din 6

Nota mea

5 din 6

2 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. IonutP 23-03-2016 18:43

    De mult timp stau pe ganduri daca sa ma apuc sa citesc sau nu The Great Gatsby. Am auzit multe lucruri despre carte, am vazut si filmul, insa nu am fost prea impresionat de poveste. Nu e rea, dar parca nu se ridica la nivelul asteptatilor.O sa o iau insa taurul de coarne, mai ales daca spui ca scriitura e de 5 stele din 6. Pana la urma nu toate cartile pe care le citim trebuie sa fie capodopere ale genului, nu?

    Raspunde
  2. Laura Câlțea 24-03-2016 16:03

    Așa e, nu toate cărțile sunt de 5 stele și nu toate trebuie să fie capodopere. Unele îți plac prin tematică, altele prin scriitură, altele prin personaje... Cât despre „Marele Gatsby” face parte din categoria de cărți celebre (capodopere) de care auzi mereu, care sunt mereu lăudate și spre care te duci cu mari așteptări. Iar așteptările astea mari strică puțin din frumusețea cărții :)