• „Oamenii vor să afle răspunsuri pe căi cât mai comode, dar nu există drumuri pentru regi, cunoașterea trebuie plătită” - Solomon Marcus

Mama râde - Chantal Akerman

<i>Mama râde</i> - Chantal Akerman

Publicată inițial în Franța, în 2013, Mama râde este ultima carte a legendarei artiste și regizoare belgiene Chantal Akerman. Un volum de memorii emoționant și imposibil de uitat, care sondează adânc într-una dintre temele centrale ale filmelor, adesea autobiografice, ale lui Akerman: viața mamei ei. Akerman se concentrează pe dificultățile cu care se confruntă în legătură cu apropiatul sfârșit al vieții mamei sale. Cartea combină o scriitură directă și foarte personală cu fotografii de familie și cadre din propriile filme, pentru a recompune cât mai complet experiența ei.
„[Mama râde] este la fel de atent concepută ca oricare dintre filmele lui Akerman. [...] Reapar episoade din trecut, regăsim schimbări neașteptate de perspectivă și ecouri ale vocii lui Gertrude Stein, cu toată simplitatea, repetițiile și punctuația precară ale acesteia.” (The Guardian)
„Faptul că Mama râde este atât de bine scrisă nu e surprinzător, având în vedere că multe dintre filmele lui Akerman sunt construite ca niște proze scurte sau romane pe care nu le-a publicat niciodată. Ceea ce e surprinzător, însă, este cât de vulnerabilă e această carte, nu o vulnerabilitate comodificată, una examinată din toate unghiurile posibile pentru a avea certitudinea că autoarea rămâne interesantă, în ciuda faptului că-și expune cele mai neplăcute trăsături, ci una înspăimântător de necenzurată.” (The White Review) (©Editura Black Button Books) Traducere: Aurelia Ulici.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu