• „Neștiutoriu gândul omului spre ce menește” - Miron Costin

Mafia bombardierelor: Un vis, o ispită și cea mai lungă noapte a celui de-al Doilea Război Mondial - Malcolm Gladwell

<i>Mafia bombardierelor: Un vis, o ispită și cea mai lungă noapte a celui de-al Doilea Război Mondial</i> - Malcolm Gladwell

În Mafia bombardierelor, Malcolm Gladwell împletește mai multe povești — a unui olandez genial și computerul său conceput în casă, a unor frați din centrul Alabamei, a unui psihopat britanic și a unor chimiști piromani de la Harvard —, pentru a analiza una dintre cele mai importante provocări morale din istoria americană modernă.
În anii de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, contrar opiniilor majorității minților militare, o gașcă mică de strategi idealiști numită Mafia bombardierelor și-a pus următoarea întrebare: cum ar fi dacă bombardamentul de precizie ar putea schilodi inamicul și ar face războiul mult mai puțin letal?
Prin contrast, bombardarea orașului Tokyo din cea mai sângeroasă noapte a acestui război a fost rodul minții generalului Curtis LeMay, ale cărui pragmatism brutal și tactici de ardere din temelii folosite asupra Japoniei au curmat mii de vieți de civili, dar e posibil să fi salvat și mai multe prin împiedicarea invaziei planificate de Statele Unite. În Mafia bombardierelor, Gladwell întreabă: „A meritat?”
Poate că lucrurile ar fi decurs diferit dacă predecesorul lui LeMay, generalul Haywood Hansell, ar fi rămas la conducere. Hansell credea în bombardamentul de precizie, dar, când el și Curtis LeMay s-au înfruntat pentru o preluare de putere în junglele din Guam, LeMay a ieșit victorios, fapt care a dus la cea mai întunecată noapte a celui de-al Doilea Război Mondial. Mafia bombardierelor este o poveste fascinantă despre perseverență, inovație și pierderile incomensurabile cauzate de război.
O EXPLORARE A MODULUI ÎN CARE TEHNOLOGIA ȘI CELE MAI BUNE INTENȚII SE CIOCNESC ÎN HAOSUL RĂZBOIULUI
O excelentă istorie revizuită... O altă carte marca Gladwell, în care tot ce credeai că știi se dovedește a fi fost greșit. Și pe care nu o poți lăsa din mână.” (Kirkus)
„O relatare care te pune pe gânduri despre evenimentele care au dus la cel mai sângeros raid din cel de-al Doilea Război Mondial... Gladwell oferă nenumărate detalii inedite și pune întrebări provocatoare despre moralitatea războiului... cititorii vor savura revelațiile despre modul în care tehnologia deraiază de la traseul dorit.” (Publishers Weekly)
„O poveste captivantă despre perseverență, obsesie, inovație și costurile incomensurabile ale războiului. Mafia bombardierelor vorbește despre una dintre cele mai mari provocări morale ale celui de-al Doilea Război Mondial.” (Michael Lewis, „The Undoing Project”)
Ce putem învăța din evenimentele care au dus la cea mai întunecată noapte a celui de-al Doilea Război Mondial? Un nou tur de forță în care talentul de povestitor al lui Gladwell ne pune față în față cu fapte despre care credem că știm tot ce e de știut. O istorie narativă și revizuită care ne va testa limitele empatiei. (©Editura Publica) Traducere: Andreea Călin.


Documentare
6 din 6
Scriitură
4 din 6
Poveste
4 din 6
Redactare
5 din 6
Traducere
5 din 6

Nota mea

4 din 6

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu