• „Scopul omului e să prefacă materia în bucurie” - Nikos Kazantzakis

Luminile Nordului - Amy Liptrot

<i>Luminile Nordului</i> - Amy Liptrot

Un volum de memorii captivant despre alcoolism și despre redescoperirea vastității spațiului natural vindecător, Luminile Nordului jonglează cu senzațiile, cu urbanul londonez și ruralul insulelor din arhipelagul scoțian Orkney, cu deznădejdea dependenței și speranța libertății. Luminile Nordului a câștigat Wainwright Prize în 2016 și PEN Ackerley Prize în 2017 și a fost pe listele scurtă Wellcome Prize (2016) și Ondaatje Prize (2017). O carte ce vorbește cu luciditate despre momente nebuloase, înlocuind strânsoarea claustrofobă a alcoolismului cu vastitatea, sălbăticia și libertatea spațiilor deschise ale insulelor din nordul Scoției.
Amy Liptrot a publicat texte în numeroase publicații având o rubrică curentă în „Caught by the River”, din care s-a născut Luminile Nordului. În afară de textele publicate în ziare importate precum „The Guardian” și „The Observer”, Amy a fost și model pentru artiști, gimnastă la trambulină și lucrătoare într-o fabrică de procesare a fructelor de mare. În prezent trăiește împreună cu partenerul său și cei doi copii în Orkney, Londra și pe Internet.
„Un volum de memorii liric și curajos… Capacitatea lui Liptrot de a împleti spațiul interior cu sălbăticia spațiului exterior o face o scriitoare atât de interesantă...” (Will Self, „The Guardian”)
Luminile Nordului este un volum de memorii, o carte despre nopți sălbatice în Londra și despre forme diferite de sălbăticie din Orkney. Este plină de beții, de greșeli, de furie și de regrete. Dar asta nu e totul. Este deopotrivă un exemplu curat, limpede și impresionant de scriere naturalistă. Astfel, dezvăluie un sentiment de uimire în fața naturii; este o carte însuflețită de cristei, de nori noctilucenți și de o existență la marginea lumii.” (The Herald)
Vorbește cu luciditate despre momente nebuloase, înlocuind strânsoarea claustrofobă a alcoolismului cu vastitatea, sălbăticia și libertatea spațiilor deschise ale insulelor din nordul Scoției. (Black Button) (©Editura Black Button Books) Traducere: Irina Șubulică.


Traducere
4 din 6
Redactare
4 din 6
Poveste
5 din 6
Scriitură
5 din 6

Nota mea

5 din 6

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu