• „Simplitatea este accesul la esenţă” - J.W. Goethe

Istoria secretă - Donna Tartt

<i>Istoria secretă</i> - Donna Tartt

Romanul analizează „la microscop” asasinarea unui student la Colegiul Hampden de către colegii săi de grupă. Naratorul, Richard Papen, un student sărac care reușește să fie acceptat în grupul elitist al colegilor săi, află „istoria secretă” a acestora: „molipsiți” de zelul pătimaș și conservator al profesorului de limbă greaca, studenții încearcă să atingă starea euforică de abandonare a sinelui. În cursul reconstituirii unei bacanale antice, ei ajung să omoare, din greșeală, un localnic. Intriga romanului se conturează însă în jurul unui personaj de-a dreptul năucitor, pe nume Bunny Corcoran, copleșit de povara secretului, pe care restul grupului se hotărăște să-l elimine. Impecabil scris, romanul Istoria secretă are o puternică încărcătură psihologică, dar și o ironie bine dozată. Tonul confesiv este impresionant și menținut ireproșabil – o voce în care se regăsesc note din cea a lui Holden Caulfield din De veghe în lanul de secară de Salinger și a Străinului lui Camus. (©Editura Polirom) Traducere: Magda Groza.


Poveste
6 din 6
Scriitură
6 din 6

Nota mea

6 din 6

3 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


 1. IB 28-04-2016 21:42

  Nu am citit inca „Micul prieten”, si pentru mine „Istoria secretă” a fost prima întâlnire cu Donna Tartt (destul de tarziu, ce-i drept, chiar daca am cartile in biblioteca inca de cand au aparut!). M-am hotarat s-o citesc cronologic pe Donna Tartt, asadar va urma „Micul prieten” si apoi „Sticletele”...

  Raspunde
 2. IB 28-04-2016 15:37

  Mi-a placut extrem de mult aceasta carte! Cu toate ca am terminat-o de ~1 saptamana inca mai am senzatia ca in pauza urmatoare voi citi tot din ea. Si am avut parte si (de un altfel) de suspans: in timp ce citeam am constatat ca imi lipsesc 16 pagini din carte (erau altele 16 de 2 ori). Din fericire cei de la Polirom au fost foarte draguti si mi-au trimis imediat, in format pdf, paginile care imi lipseau. Si au reusit sa mai gaseasca in depozit 1 exemplar (titlul e epuizat de mult timp) pe care mi l-au trimis, chiar voiam sa pastrez in biblioteca „Istoria secretă”.

  Raspunde
 3. Laura Câlțea 28-04-2016 21:05

  Ce drăguț din partea lor! Se mai întâmplă la tipar astfel de lucruri, într-adevăr... Mă bucur că ți-a plăcut, „Istoria secretă” a fost prima mea întâlnire cu Donna Tartt și a fost dragoste la prima citire, ca să zic așa :) Și eu le am pe toate în bibliotecă și chiar merită să fie revizitate din când în când. Ai citit și „Micul prieten”?