• „Din vârful degetelor începe întotdeauna lumea nevăzută a celor care au învăţat să viseze…” - Mihai Măniuţiu

Istanbul Istanbul - Burhan Sönmez

<i>Istanbul Istanbul</i> - Burhan Sönmez

Patru prizonieri stau închiși în celula unui centru de tortură. Atunci când nu sunt maltratați, ei spun pe rând povești despre Istanbul, istorisiri ca un balsam împotriva durerii și fricii, exerciții de rezistentă, și nu un mijloc de a uita unde se află. Tortura nu-i dezumanizează, sentimentele bune nu li se șterg din minte, iar furia torționarilor se dezlănțuie. Pornind de la destinul celor patru oameni închiși în celula cu numărul 40, romanul ajunge treptat să reflecte viața locuitorilor Istanbulului de la suprafață, cu suferințele și visurile lor, și să aibă în centrul său marele oraș, așa cum se vede el în oglinda trecutului și în cea a prezentului. Aparent inspirat din viața politică, romanul Istanbul Istanbul transcende durerea, tristețea și melancolia și-și caută salvarea în speranță, iubire și în puterea imaginației.
„Nu trebuie să găsim căi prin care să ne limităm libertatea. Dimpotrivă, trebuie să încercăm să ne depășim limitele și restricțiile, iar atunci când reușim, să fim pregătiți să plătim prețul pentru asta.” (Burhan Sonmez)
Istanbul Istanbul se construiește din tensiunea dintre pereții unei celule de închisoare și nemărginirea imaginației, dintre granițele vulnerabile ale trupului și din adâncurile nesățioase ale minții. E un roman care răvășește și fascinează, inevitabil și de neuitat.” (Dale Peck)
Istanbul Istanbul creează un spațiu al său, atât al culturii urbane, cât și al profunzimii filozofice, cu forma sa stratificată și sensurile multiple, asemenea scrierilor clasice. Este o viziune diferită și autentică a Istanbulului.” (Mesele Literary Magazine) (©Editura Polirom) Traducere: Leila Unal.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu