• „Nu posedăm cu adevărat decât ceea ce putem aștepta” - Anna de Noailles

Ispita transcendenței. O critică a religiei și a paranormalului - Paul Kurtz

<i>Ispita transcendenței. O critică a religiei și a paranormalului</i> - Paul Kurtz

În această carte de referință, Paul Kurtz analizează motivele pentru care foarte mulți oameni cred în fenomene supranaturale și paranormale în pofida multitudinii dovezilor ce le pun la îndoială. Kurtz consideră că acest lucru se datorează unei înclinații omenești către gândirea magică („ispita transcendenței”), care subminează judecata critică și pregătește terenul pentru adoptarea unor credințe neîntemeiate. Astfel, apelând la filozofie, știință și psihologie, filozoful american supune unei analize detaliate doctrina și activitatea fondatorilor celor trei mari religii monoteiste (creștinismul, iudaismul și islamul), precum și fundamentele ideilor aflate în spatele misticismului, credinței în nemurire și în Dumnezeu, reîncarnării, astrologiei și ufologiei. Ispita transcendenței este o lectură obligatorie pentru oricine vrea să înțeleagă cu adevărat lumea în care trăiește.
„Ispita transcendenței ne ajută să descoperim adevărata natură a gândirii religioase umane și instrumentele rațiunii critice.” (Choice)
„O carte foarte importantă scrisă clar și bazată pe argumente solide.” (Journal of the American Academy of Religion)„Începutul înțelepciunii constă în conștientizarea faptului că nu există dovezi suficiente care să confirme că am fost creați de vreo divinitate și că suntem, într-o anumită măsură, responsabili pentru propriul destin. Ființele umane pot ajunge la această viață bună, dar vor avea parte de ea cel mai probabil prin cultivarea virtuților inteligenței și curajului, nu prin credință oarbă sau obediență.” (Paul Kurtz) (©Editura Humanitas) Traducere: Ines Simionescu.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu