• „Femeilor le plac bărbații tăcuți. Li se pare că le ascultă” - Marcel Achard

Intelectualii în Evul Mediu (ediție 2022) - Jacques le Goff

<i>Intelectualii în Evul Mediu (ediție 2022)</i> - Jacques le Goff

Departe de a fi fost o epocă întunecată despre care s-a tot vorbit, Evul Mediu a dat o serie de spirite luminate care aveau să modeleze destinul gândirii europene, între acestea Abélard, Albert cel Mare, Roger Bacon, Toma d’Aquino, Eckhart, Dante. Se conturează acum profilul intelectualului independent, dar profund ancorat în realitățile sociale, erudit, critic și adesea rebel, care își găsește sprijin în universitate, o instituție puternică, ba chiar temută. Portretul universitarului medieval, așa cum îl deslușește Jacques le Goff, ni se prezintă astăzi în constrast izbitor cu acela al succesorului său, umanistul renascentist, curtean elitist mai degrabă estet și fideist decât raționalist.
În ciuda dimensiunilor reduse, Intelectualii în Evul Mediu este o lucrare fundamentală pentru înțelegerea efervescenței spirituale specifice unei perioade prea des nedreptățite de prejudecățile modernității.
Intelectualii în Evul Mediu este un eseu istoric, conceput ca o descriere în linii mari a perioadei Evului Mediu și a cărturarilor ce-i corespund. Investigația lui Jacques Le Goff este o introducere în sociologia istorică a intelectualului occidental.
„Iată cea mai bună introducere istorică privitoare la o instituție de învățământ unică pe care Occidentul ne-a dat-o: universitatea.” (Library Journal)
„Bogăția, inventivitatea și învățarea continuă a operei lui Le Goff nu pot fi rezumate și cer să fie experimentate.” (Times Literary Supplement) „Cea mai bună introducere generală în acea instituție de învățământ unică occidentală, universitatea.” (Library Journal) „Scrisă cu vervă, imaginație și interes.” (Times Literary Supplement) (©Editura Art) Traducere: Nicole Ghimpețeanu.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu