• „Mirarea care generează filozofia este că tu nu ești tu, că există în noi înșine ceva mai adânc decât noi înșine” - Constantin Noica

Îngerii mai buni ai naturii noastre. De ce s-a diminuat violența - Steven Pinker

<i>Îngerii mai buni ai naturii noastre. De ce s-a diminuat violența</i> - Steven Pinker

Fluxul necontenit de știri despre război, crime și terorism creează aparența că lumea devine din ce în ce mai sângeroasă. Dar în această lucrare captivantă, Steven Pinker arată că în realitate violența s-a diminuat de-a lungul unor perioade istorice îndelungate. Cum s-au petrecut lucrurile? Pinker examinează demonii lăuntrici care ne înclină spre violență și îngerii mai buni care ne îndepărtează de ea și arată modul în care schimbări ale ideilor și practicilor le-au permis îngerilor noștri mai buni să triumfe. Pe parcurs, el demontează numeroase mituri despre violență și ne prezintă o nouă pledoarie pentru modernitate și iluminism. Această carte spirituală continuă eforturile anterioare ale lui Pinker de explorare a naturii umane, îmbinând psihologia și istoria ca să ne prezinte o remarcabilă imagine a modului în care am învins treptat violența.
Mintea umană este un sistem complex de facultăți cognitive și emoționale dobândite de-a lungul a mii de ani. Unele dintre acestea ne predispun spre diverse forme de violență, altele – „îngerii mai buni ai naturii noastre”, după cum se exprima Abraham Lincoln – ne înclină spre cooperare și pace.
Îngerii mai buni ai naturii noastre este un tur de forță prin istoria civilizațiilor de-a lungul a câtorva secole până în zilele noastre și, în același timp, o istorie a violenței. Este o poveste despre șase tendințe care au dus la diminuarea violenței speciei noastre, cinci demoni lăuntrici ai naturii umane, patru îngeri mai buni ai acesteia și cinci forțe istorice care ne-au influențat să ajungem unde suntem azi.
Îmbinând psihologia și istoria ca să ne prezinte o remarcabilă imagine a modului în care am redus treptat violența, renumitul autor și psiholog experimental Steven Pinker, ne arată și cum să continuăm eforturile pentru a fi îngerii mai buni ai naturii noastre.
Îngerii mai buni ai naturii noastre este o carte mare din toate punctele de vedere, semnată de un strălucit gânditor al zilelor noastre, recomandată oricui e interesat/ă de natura umană, de motivele care ne conduc spre acte violente, dar și de cele care ne opresc să fim violenți, precum și celor interesați de istoria violenței în societatea umană.
„Pentru oricine este interesat de natura umană, materialul este captivant, iar când textul devine dificil, Pinker știe cum să-l facă mai accesibil cu ajutorul unor comentarii ironice și cu o notă de umor.... O carte excepțional de importantă. A stăpâni un asemenea volum de cercetări, acoperind atât de multe domenii diferite, este o realizare magistrală.” (The New York Times Book Review) (©Editura Publica) Traducere: Dan Crăciun.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu