• „Marile lucruri sunt întotdeauna mici” - proverb chinezesc

Grădinile Finzi-Contini - Giorgio Bassani

<i>Grădinile Finzi-Contini</i> - Giorgio Bassani

„Cartea lui Bassani este de un patos terifiant, de enormă elocvență și splendoare elegiacă.” (Harold Bloom)Grădinile Finzi-Contini reprezintă cea mai cunoscută poveste de dragoste din literatura italiană a secolului XX, dar și romanul dispariției unei lumi. Frumoasa, inteligenta, dar și periculoasa Micόl este unul dintre marile personaje ale literaturii universale, simbol al misterului primei iubiri. Comunitatea iudaică din Ferrara, sinagogile ei, dar și domeniul înconjurat de Ziduri al bogatei familii Finzi-Contini sunt Readuse la viață de memoria lui Bassani, ce reconstituie ultimii ani de dinaintea Holocaustului prin ochii unui tânăr îndrăgostit. Romanul a avut parte de o tulburătoare ecranizare, în regia lui Vittorio De Sica.„Lumea lui Bassani este harta unui oraș ce poate fi readus la viață doar prin cuvinte.” (André Aciman)
„Când îl citești pe Bassani, e ca și cum ai sta alături de autor, contemplând flăcările dezlănțuite ale unui incendiu distrugător și totuși frumos.” (Tim Parks)
„Literatura acestui cronicar rece, nemilos și lucid al istoriei recente este, în ciuda aparențelor, o declarație de dragoste.” (Ali Smith) (©Editura Pandora M) Traducere: Rodica Locusteanu.


Documentare
6 din 6
Scriitură
5 din 6
Poveste
4 din 6
Redactare
6 din 6
Traducere
6 din 6

Nota mea

5 din 6

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu