• „Drumul cunoașterii e de la complicat la simplu” - Alexandru Paleologu

Frumoasele ruine - Jess Walter

<i>Frumoasele ruine</i> - Jess Walter

Fără a exagera, s-ar putea spune că Frumoasele ruine de Jess Walter este un roman care te ajută să înțelegi într-un fel foarte practic de ce lumea a evoluat așa cum a făcut-o în ultimii 50 de ani. Pendulând între Europa și America, între Al Doilea Război Mondial și noua industrie media de la Hollywood, între vis (e vorba de visele pe care ni le facem, nu de cele care ne umplu nopțile) și prozaicitatea vieții cotidiene, mi se pare că ideea principală pe care o dezvoltă este faptul că deși viața noastră nu e niciodată viața visată, viața de poveste din filmele pe care le urmărim și cu care ne identificăm, ea trebuie prețuită tocmai din acest motiv: e a noastră. Propria noastră poveste ne aparține și asta e cea mai mare bogăție pe care o avem. E o carte frumos scrisă, cu grijă pentru cuvinte și pentru poveste, cu grijă pentru personajele care-și joacă dramele pe scenă în fața noastră. Partea cea mai frumoasă e că toată frumusețea asta nu e vizibilă, nu e exclamativă, e foarte subtilă, de multe ori camuflată sub masca ironiei sau chiar a cinismului. Întreg romanul este un joc subtil cu convențiile literare, cu forța evocatoare a cuvintelor, cu ecrane și cu rame, lumea ca teatru sau teatrul ca lume. Reușește să fie complex fără să pară complicat, să fie metaforic fără prețiozități inutile și frumos fără să-ți arate ce e frumusețea. Te lasă s-o descoperi. (©Laura Câlțea via Bookaholic.ro) Traducere: Dana Crăciun.


Traducere
6 din 6
Redactare
5 din 6
Poveste
5 din 6
Scriitură
6 din 6
Documentare
6 din 6

Nota mea

5 din 6

Articol

Jess Walter demască subtil în „Frumoasele ruine” întreaga „conspirație” de la Hollywood, felul subtil în care, în ultimii 50 de ani, industria filmului a devenit noua religie mondială. Întrețesută printre povești de viață, iubiri și amintiri efemere, această perspectivă asupra cinematografiei poate da naștere unor discuții interesante.

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu