• „Cine nu a găsit prilejul în sine nu găsește nici în jurul său marile prilejuri” - Constantin Noica

Femeia de hârtie - Rabih Alameddine

<i>Femeia de hârtie</i> - Rabih Alameddine

Roman finalist al Național Book Award 2014 și al Național Book Critics Circle Award 2015. Ajunsă la șaptezeci și doi de ani, Aaliya, o femeie care nu se simte necesară nimănui, povestește despre sine și despre cei apropiați. Locuiește singură într-un apartament din Beirut, dar casa ei adăpostește sute de tomuri, cum nimeni din capitala Libanului nu mai are. Divorțată, fără copii, având drept Dumnezeu scriitori și opere faimoase, femeia a lucrat o viață ca librar și de aproape cinci decenii traduce în fiecare an în arabă una dintre cărțile care au captivat-o. Munca sa nu este destinată altor ochi, căci Aaliya doar creează și depozitează: traducerile sunt îngropate în cutii și păstrate în apartament. Lucrurile se schimbă însă când un dezastru neașteptat amenință să distrugă tot ceea ce Aaliya a creat în lunga-i viață. Concentrat, un nebănuit ghid de lectură, romanul cuprinde povești cuceritoare despre Beirutul de azi și cel de ieri, despre războiul civil din Liban, o lume fascinantă țesută în amintirile unei neobosite cititoare. (©Editura Polirom) Traducere: Mihaela Negrilă.


Traducere
6 din 6
Redactare
4 din 6
Poveste
5 din 6
Scriitură
6 din 6

Nota mea

6 din 6

Articol

„Femeia de hârtie” e o carte pe care nu o împrumuți ca s-o citești, ci care trebuie să fie a ta ca să poți s-o umpli de sublieri (cu creionul, evident) și de post-it-uri. Poate părea livrescă, pentru că e plină de referințe literare, însă mie mi-a plăcut tocmai datorită acestor trimiteri literare omniprezente.

3 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


 1. Luiza 25-09-2018 16:31

  Ce rău îmi pare că am descoperit de abia acum programul de la Salonul literar! :(Poate postați măcar ceva de la evenimentul de diseară... De acum înainte, vă urmăresc cu atenție! :)

  Raspunde
 2. Vlad 07-04-2015 09:37

  Suna bine de tot, BOOK-MARKED :)

  Raspunde
 3. Laura Câlțea 07-04-2015 10:07

  E foarte mișto. Tot încerc să scriu ceva despre ea, dar mai aștept puțin să se mai liniștească entuziasmul de la prima lectură ca să pot exprima și eu ceva coerent :))