• „Eşti încă tânăr atâta timp cât admiri şi în măsura în care admiri” - Lucian Blaga

Efemeride și alte povești de psihoterapie - Irvin D. Yalom

<i>Efemeride și alte povești de psihoterapie</i> - Irvin D. Yalom

Mi-a plăcut de Irvin Yalom încă de la prima carte pe care i-am citit-o (Privind soarele în față). M-au impresionat atât profunzimea subiectelor abordate, cât și talentul lui de povestitor. Efemeride și alte povești de psihoterapie, ultimul volum tradus în limba română, cuprinde zece povestiri ce pornesc, ca de obicei, de la munca lui de psihoterapeut. Ca și în celelalte cărți ale lui, mi se pare foarte important accentul pe care Yalom îl pune pe „aici și acum”. În momentul în care tehnicile de psihoterapie nu mai sunt de folos sau când descoperă un caz neobișnuit, pe care nu știe cum să-l abordeze, tehnica ce mai simplă este cea de a se concentra „aici și acum” pe ce spune pacientul și de a-l face și pe el să fie prezent în același timp. De asemenea, onestitatea este un factor extrem de important în relația terapeut-pacient. Terapeutul, ca și profesorul, nu trebuie să fie o instanță obiectivă și impersonală, cu soluții la orice problemă. E mult mai important să fie empatic și subiectiv, prezent în relație ca om cu sentimente și chiar defecte. Cum ar veni, ca om pur și simplu. În asta constă, de fapt, succesul său atât ca scriitor, cât și ca terapeut: în această capacitate de empatizare și în efortul constat de a înțelege suferința omului (nu a pacientului) de lângă el. „Sunt om și nimic din ceea ce este omenesc nu mi-e străin”, spunea Terențiu acum mai mult de două milenii și tot asta pare a spune și Irvin Yalom în cărțile sale. (©Editura Vellant) Traducere: Alex Moldovan, Mariana Buruiană.


Traducere
6 din 6
Redactare
4 din 6
Poveste
5 din 6
Scriitură
5 din 6

Nota mea

5 din 6

Articol

Una dintre cele mai puternice lecții pe care le oferă lectura cărților lui Irvin Yalom este empatia. Dorința lui de a putea atinge sufletul celuilalt, de a-l putea înțelege pentru a-l ajuta așa cum are nevoie (nu așa cum trebuie, ci chiar cum are nevoie) transpare din fiecare rând.

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu