• „He cometido el peor pecado que uno puede cometer… no he sido feliz” - Jorge Luis Borges

Dopamina. Despre cum o singură moleculă din creierul nostru controlează iubirea, sexul și creativitatea – și va hotărî soarta omenirii - Daniel Z. Lieberman

<i>Dopamina. Despre cum o singură moleculă din creierul nostru controlează iubirea, sexul și creativitatea – și va hotărî soarta omenirii</i> - Daniel Z. Lieberman

Dopamina este substanța chimică a dorinței, care cere întotdeauna mai mult – mai multe obiecte, mai multă stimulare și mai multe surprize. În căutarea acestor lucruri, nu se lasă intimidată de sentimente, teamă sau morală. Dopamina este sursa fiecărei nevoi imperative pe care o avem, acea fărâmă de biologie care-l determină pe omul de afaceri ambițios să sacrifice totul pe altarul succesului sau care o face pe soția fericită să riște liniștea căminului său de dragul emoției resimțite în prezența unui necunoscut. Pe scurt, este motivul pentru care pornim în căutare și reușim, descoperim și prosperăm. Dar este și motivul pentru care ne avântăm în joc și ne risipim banii.
În această carte, profesorul și psihiatrul Daniel Z. Lieberman și conferențiarul Michael E. Long vin cu o teorie care are potențialul de a ne schimba viața: o bună parte din viața noastră are o componentă nebăgată în seamă până acum, care explică o serie largă de comportamente despre care se credea că nu au nici o legătură unele cu altele. De ce trișează câștigătorii? De ce geniile suferă adeseori de boli mintale? De ce aproape toate dietele eșuează? De ce creierii liberalilor și conservatorilor sunt cu adevărat diferiți.
De ce suntem obsedați de lucrurile pe care ni le dorim și, odată ce intrăm în posesia lor, ne plictisim?
De ce dependența este „perfect logică” pentru o persoană dependentă?
De ce iubirea trece atât de rapid de la pasiune la indiferență?
De ce unii oameni sunt liberali fanatici și alții sunt conservatori inveterați?
De ce nu ne pierdem speranța nici măcar în cele mai grele momente – și ne pricepem atât de bine să găsim soluții pentru a le depăși?
Răspunsul este de găsit într-o singură substanță chimică din creierul nostru: dopamina. Aceasta a asigurat supraviețuirea omului primitiv. La mii de ani distanță, ea este sursa comportamentelor și a ideilor noastre culturale fundamentale – și a progresului însuși. (©Editura Publica) Traducere: Adina Avramescu.


2 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. anna 22-07-2019 14:41

    Care este scopul acestei postari ? este exact descrierea cartii care apare la toate magazinele online. Fiind vorba de un blog ma asteptam sa gasesc parerea cititoarei despre aceasta carte, insa am gasit o forma fara fond.

    Raspunde
  2. Laura Câlțea 28-07-2019 09:41

    Cartea este pusă în secțiunea intitulată „Biblioteca” și aici sunt, de cele mai multe ori, prezentările făcute de editură. De asta și pun la final „ (©Editura ...” . Atunci când scriu părerea mea o fac, de obicei, într-un articol (recenzie, listă etc.) în care mă și semnez. Nu toate cărțile din secțiunea „Biblioteca” sunt citite de mine. Sunt 3 secțiuni: „Cărți citite”, „Citesc acum”, „Vreau să citesc”. Cartea asta apare la „Vreau să citesc”. Cum aș putea să-mi spun părerea când este vorba despre o carte pe care încă n-am citit-o?