Dilema omnivorului - Michael Pollan

„Ce ar trebui să mâncăm la cină?” Într-o măsură sau alta, această întrebare simplă asaltează orice creatură confruntată cu o mare varietate de lucruri pe care le poate mânca. Având de ales dintre nenumăratele alimente potențiale pe care le oferă natura, oamenii au fost nevoiți să învețe care dintre ele sunt sigure și care nu sunt – ce ciuperci trebuie evitate, de exemplu, și ce afine putem savura.
Pollan a împărțit Dilema omnivorului în trei părți, câte una pentru fiecare dintre lanțurile trofice care ne susțin: mâncarea industrializată, mâncarea alternativă sau „organică” și alimentele pe care oamenii și le procură singuri, din vânat, cules și grădinărit. Pollan urmărește fiecare lanț trofic literalmente din pământ până pe masă, subliniind relația noastră coevolutivă cu speciile pe seama cărora trăim. El încheie fiecare secțiune așezându-se la masă – la McDonald's, acasă cu familia, la o cină cu alimente de la Whole Foods, și la o revoluționară fermă „transorganică” din Virginia.
Pentru fiecare masă, el reconstituie proveniența tuturor alimentelor consumate, dezvăluind componentele ascunse pe care le ingerăm fără știrea noastră și explicând modul în care preferința față de anumite alimente reflectă moștenirea noastră ambientală și biologică.
Dilema omnivorului este o invitație adresată tuturor de a gândi în profunzime ramificațiile morale ale deprinderilor noastre culinare actuale. Pollan întreprinde un pelerinaj de-a lungul lanțurilor trofice moderne, stabilind standarde pentru alimentația etică. (©Editura Publica) Traducere: Dan Crăciun.
Nota mea

Articol
Nu m-am gândit niciodată atât de mult la mâncare și, mai ales, la felul cum este produsă mâncarea și ce spune asta despre noi ca ființe și ca specie cât m-am gândit în zilele cât am citit din „Dilema omnivolului”, de Michael Pollan.