• „Pentru că fiinţele puternice şi irezistibile sunt întotdeauna tolerante, răbdătoare şi înţelegătoare” - Alexandru Paleologu

Dicționarul refacerii - John Freeman

<i>Dicționarul refacerii</i> - John Freeman

De la A la Z, John Freeman a strâns cuvintele care păreau esențiale și puternice și a construit un caz pentru reconsolidarea puterii și legitimității lor, fiecare dintre ele bazându-se pe precedentul. Ne îndeamnă să nu ne retragem în spatele cărților, ci să activăm cu empatie în sfera publică pentru a redefini noțiunea de cetățean literar. Cu o postfață de Valeria Luiselli, Dicționarul refacerii este un cri de coeur necesar și răsunător în slujba limbajului, a sensului și a capacității noastre de a ne imagina, descrie și construi o lume mai bună.
Finalizat în 2019, pre-pandemia COVID-19, pre-protestele la nivel global pentru combaterea violenței forțelor de ordine asupra persoanelor de culoare, Dicționarul refacerii prezintă un limbaj al regrupării și al vindecării individuale și colective, al rezistenței și al speranței care funcționează într-o perfectă simbioză prezentă și atemporală. Este un instrument pentru observație, analiză și, mai ales, pentru acțiune, o racordare a gândirii critice la realitatea imediată, un ghid al reactivității celulei de criză, al colaborării și al încrederii în omenire.
„Cum să fim buni în vremuri îngrozitoare? Cum să spunem adevărul? De ce să citim? De ce să scriem? De ce să ne mai batem capul? Simplul fapt că trebuie să ne punem aceste întrebări este un simptom al neîntreruptei catastrofe pe care o trăim, dar suntem norocoși să-l avem pe John Freeman care caută răspunsuri. Limbajul este preocuparea esențială a lui Freeman, iar în Dicționarul refacerii își propune să revendice și să restaureze tot ce a fost distrus de măcelul răutății și al idioțeniei. Într-o zi s-ar putea să fim întrebați ce citeam în 2020, când totul părea să se destrame, și ne vom dori să putem răspunde: Dicționarul refacerii, de John Freeman.” (Aleksandar Hemon)
„Prin acest exercițiu meditativ elocvent [John Freeman] oferă un alfabet al speranței și al acțiunii… Termeni rezonanți precum cetățean, dreptate și furie produc definiții extinse, incisive și exacte… Un protest, un poem și un îndemn, manifestul extrem de original al lui Freeman este un manual de buzunar pentru disidență politică informată și o lectură obligatorie pentru toți cetățenii activi.” (Publishers Weekly) (©Editura Black Button) Traducere: Alina Cristea.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu