• „Ce mare mângâiere să ai cui arăta câte ceva care e de văzut! Și pe urmă să taci” - Virginia Woolf

Datoria. Primii 5 000 de ani - David Graeber

<i>Datoria. Primii 5 000 de ani</i> - David Graeber

În 2008, preocupat de dezastrul financiar care avea să se întâmple, David Graeber începe să scrie Datoria - o incursiune antropologică și filosofică în istoria datoriei, în care răstoarnă teoriile general acceptate. El arată că îndatorarea a fost dintotdeauna o construcție socială care a stat la baza puterii. Chiar și astăzi, economiștii întrețin o iluzie veche: aceea că oprobriul trebuie aruncat asupra datornicilor, niciodată asupra creditorilor. Cartea lui Graeber ne permite să înțelegem mai bine istoria lumii, criza cauzată de îndatorarea excesivă și viitorul economiei, iar miza acestui demers nu putea fi exprimată mai bine decât a făcut-o autorul însuși: „Cel mai mult mi-ar plăcea, bineînțeles, ca această carte să contribuie cât de cât la o reevaluare morală amplă a înseși ideilor de datorie, muncă, bani, dezvoltare și «economie». Cum am spus deja, ideea că există ceva numit «economie» este relativ nouă. Oare copiii născuți azi e posibil să apuce ziua când nu va mai exista nici o «economie», când vom putea analiza aceste probleme folosind termeni complet diferiți? […] Dar dacă vrem să cream o lume care să nu amenințe să distrugă umanitatea la fiecare generație, exact la această scară va trebui să începem să reimaginăm lucrurile. Iar în timpul unui asemenea proces e posibil să fie răsturnate multe dintre presupunerile noastre cele mai dragi – despre valoarea muncii, de pildă, sau despre virtutea de a ne plăti datoriile.”
Datoria nu doar că te pune pe gânduri, dar vine și în cel mai oportun moment. Această copleșitoare istorie narativă aduce în prim-plan faptul că multe dintre ideile noastre legate de bani și credite sunt limitate, dacă nu de-a dreptul greșite.” (Finacial Times)
„Graeber tratează plafonul datoriei publice, creditele ipotecare subprime și creditele CDS de parcă ar fi practicile exotice ale unui trib autodistructiv.” (The New York Times Book Review)
„O istorie alternativă a apariției banilor și a piețelor, o lucrare amplă, erudită, incitantă.” (Bloomberg Businessweek) (©Editura Art) Traducere: Florentina Hojbotă și Dragoș Dodu.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu