• „Trebuie să devenim tari fără să ne pierdem tandreţea” - Che Guevara

Constellation - Adrien Bosc

<i>Constellation</i> - Adrien Bosc

Debut în forță, Constellation l-a împus pe Adrien Bosc ca pe un scriitor de anvergură, fiind nominalizat, în 2014, la principalele premii literare din Franța și încununat cu Marele premiu pentru roman al Academiei Franceze.
27 spre 28 octombrie 1949. Avionul Constellation – „noua cometă a Air France” –, care plecase de la Paris și se îndrepta către New York, având la bord 48 de pasageri și membri ai echipajului, se strivește de muntele Redondo în largul arhipelagului Azore, la 90 de km de prima escală.
Adrien Bosc trasează constelația destinelor care s-au intersectat în acea tragică zi. În „avionul stelelor” se află oameni faimoși precum boxerul Marcel Cerdan, marea iubire a lui Edith Piaf – cea care avea să-i dedice tulburătorul Hymne à l’amour -, talentata violonistă Ginette Neveu, care urma să susțină un recital la Carnegie Hall, Kay Kamen alias „MicKay Kamen”, pictorul Bernard Boutet de Monvel, redactorul- șef de la Dernières nouvelles d’Alsace, dar și mulți necunoscuți, cum ar fi tânăra Amélie Ringler, muncitoare într-o fabrică alsaciană sau cinci păstori basci plecați să-și încerce șansa în Lumea Nouă. Bosc reușește să realizeze un portret de grup emoționant, pe măsură ce cursorul cronologic se schimbă de la un capitol la altul – pe aerodrom, pe stâncile deșertice din Azore, într-un sat, apoi ne întoarcem în timp în prioada crizei din ‘29, sau mai târziu, în ’82, într-o emisiune de televiziune.
Patruzeci și opt de povești ale celor patruzeci și opt de pasageri și membri ai echipajului avionului Constellation. Îmbinând scriitura jurnalistică cu aventura romanescă, Adrien Bosc creează legături surprinzătoare între personajele sale și evenimentele timpului lor. (©Editura Humanitas Fiction) Traducere: Mariana Piroteală.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu