• „Tigrul se îmblânzește cu mângăieri, nu cu bățul” - proverb persan

Civilizația clasică. O istorie în zece capitole - Nigel Spivey

<i>Civilizația clasică. O istorie în zece capitole</i> - Nigel Spivey

Nigel Spivey explorează bazele și moștenirea Greciei și a Romei antice prin intermediul a nouă orașe reale din lumea clasică și al unuia imaginar.
Călătoria sa începe la ruinele Troiei – unde istoria, mitul și arheologia fuzionează pentru a forma originile civilizației clasice – și se termină în magnificul oraș Constantinopol, scena amurgului îndelungat al Antichității.
Între acestea, Spivey vizitează orașele-stat grecești Atena și Sparta, călătorește spre vest către Siracuza în Sicilia, pentru a descoperi difuziunea idealurilor clasice în Bazinul Mediteraneean, apoi spre est, pe urmele lui Alexandru, în Alexandria și în orașul elenistic Pergam, în cele din urmă la Roma, satul de pe o coamă de deal care va deveni imperiu global, și spre ruinele impresionante ale Efesului, în Asia Mică. În Utopia, examinează realizările grecilor și romanilor în filosofie și în știință.
O imagine clară despre moștenirea noastră greco-romană este fundamentală pentru înțelegerea reală a societății și culturii occidentale. Nigel Spivey evidențiază și explică tocmai această moștenire cu pasiune, rigoare și claritate.
„Acesta este capitolul la care Spivey excelează: crearea accesibilității. În timp ce pregătirea lui de lector la Cambridge ne asigură un studiu incredibil de bine scris despre clasici, realizarea cea mai importantă este faptul că ne oferă un context pentru poveștile sale.” (All About History)
„Istoria lumii clasice printr-un tur rapid al punctelor de interes cunoscute... o întreprindere care merită efortul.” (TLS)
„O lectură cu o rază de cuprindere și o profunzime impresionante.” (The Tablet)
„O carte excelentă, alegerea ideală pentru o excursie pe malul Mediteranei.” (Times Higher Education) (©Editura Litera) Traducere: Cosmin Nedelcu.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu