• „...noi siamo tutta la storia, non solo quel personaggio” - Alessandro Baricco

Centrul nu se mai poate susține. Povestea nebuniei mele - Elyn R. Saks

<i>Centrul nu se mai poate susține. Povestea nebuniei mele</i> - Elyn R. Saks

Cum este să fii în pielea unui nebun? Cum te simți când ești hăituit de demoni imaginari și torturat de vinovăția unor fărădelegi nicicând comise?
Cititorul român are acum la dispoziție o descriere vie a psihozei prin ochii unei femei curajoase, care a coborât în iadul schizofreniei, dar a reușit să găsească drumul de întoarcere, bucurându-se în prezent de o căsnicie fericită și o viață academică împlinită. Povestea nebuniei lui Elyn Saks debutează cu primele "voci" auzite în adolescență, înfățișează apoi tentativele de suicid din anii de facultate și culminează cu istorisirea experiențelor terifiante de spitalizare psihiatrică. Chiar dacă vocile demonice n-au dispărut cu totul nici astăzi, autoarea povestește cum a reușit, de-a lungul anilor, să-și țină boala în frâu, susținută nu doar de medicație și psihanaliză, dar și de prieteni empatici și de acea ordonare a vieții și a gândirii impuse de rigoarea academică.
Lucidă și captivant scrisă, cartea de față oferă celor ce n-au trecut niciodată prin experiența personală a bolii psihice șansa de a înțelege "din interior" trăirile psihotice, ridicând totodată "un steag al speranței pentru toți cei care se confruntă cu psihoza", după cum apreciază psihologul Andrew Solomon, autorul cărții Demonul amiezii.
Elyn Saks este profesoară de legislație și psihiatrie la Facultatea de Drept din cadrul Universității din California de Sud și are un doctorat în psihanaliză. (©Editura Trei) Traducere: Laura Netea.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu