• „O fire blândă va lăsa în lume o amintire plăcută” - Proverb egiptean antic

Cartea curajului și a candorii. Ce afli despre viața din îndrăznelile bunicului Radu și din caietul secret al bunicii Ana - Ana Iorga

<i>Cartea curajului și a candorii. Ce afli despre viața din îndrăznelile bunicului Radu și din caietul secret al bunicii Ana</i> - Ana Iorga

O noutate ca formulă narativă, Cartea curajului şi a candorii este un studiu de microistorie, o lucrare de nonficţiune pe care autorii au scris-o cu gândul la bunici. E o aventură a descoperirii istoriilor de familie, o călătorie palpitantă prin arhive, uneori grea și împovărătoare, dar de cele mai multe ori lină, entuziasmantă și în final eliberatoare. Povestea Anei și a lui Radu Mihail ne spune multe din istoria ultimului secol, veți călători prin școlile interbelice, prin lumea plină de însemnătate a educației militare, prin experiența-limită a războiului, prin străduința zilnică din viața de familie, prin încordarea sufletească a oamenilor în fața absurdului, prin alegerile hotărâtoare care te prăbușesc social, dar îți salvează sufletul.
Ana Iorga și Filip-Lucian Iorga au documentat povestea bunicilor Anei timp de peste 10 ani. Cartea conţine peste 300 de fotografii inedite, date din documentele păstrate în familie, din corespondenţă, din interviuri cu membrii familiei, din presa interbelică, din lucrări publicate, jurnale de război, arhivele publice și dosarele Securităţii. Tabloul unei epoci se rafinează prin destinele individuale și prin istoriile personale. Iar căutarea lor este o călătorie care nu se sfârșește niciodată. Cine o începe știe că efortul merită din plin.
Cartea curajului şi a candorii este o poveste de iubire şi de supravieţuire. Este povestea lui Radu C. Mihail, cavaler al Ordinului Mihai Viteazul, militar neînfricat pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial și viitor colonel a cărui insolenţă i‐a înfuriat teribil pe comuniști, și a frumoasei Ana Vasilescu, educatoare în perioada interbelică, Miss Ciuc în 1930 și, din câte se știe și avem toată îndreptăţirea să credem, râvnitoare să devină o bună mamă de familie. Poftiţi în lumea de acum 100 de ani, în care ei doi se pregăteau pentru viaţă și, credeţi‐ne pe cuvânt, o făceau cu mare entuziasm, pentru că aveau toate motivele să fie încrezători. Când Radu Mihail își începea cariera de ofiţer și absol‐ vea școală militară după școală militară, Ana Vasilescu învăţa să devină o bună maîtresse de maison, adică un soi de stăpână a casei, coordonatoare a personalului de serviciu și executantă ea însăși a treburilor domestice. Iar învăţătura asta nu însemna deloc biletul de intrare triumfală într‐o viaţă anostă de gospodină, cum ne‐am putea închipui azi, ci dobândirea unui arsenal zdravăn de cunoștinţe practice, vrednicie, tact și seninătate în rezolvarea treburilor zilnice. Un arsenal nepreţuit de trucuri și reţete pe care le veţi putea folosi din plin. Cum arăta lumea duios imperfectă a bunei rânduieli veţi afla din povestea lor, din albumul de familie și din caietul secret al Anei Vasilescu, în care se găsesc multe delicii pentru vremurile de azi. Cum se clatină lumea așezată a Anei și a lui Radu în al Doilea Război Mondial veţi afla din scrisori și din fotografii. Priviţi‐le în voie, fotografiile spun multe. Cum se zguduie lumea lor din temelii după război aflaţi din memoriile lui Radu Mihail și din dosarul lui de urmărire de la Securitate. Citiţi fără să vă‐ntristaţi, poate că n‐a fost tocmai norocos, dar a avut izbânzile lui. Ce rămâne întreg și neatins din acea lume, ca și cum răul a trecut în grabă și a uitat să distrugă, asta veţi înţelege singuri și are să vă fie de folos mereu. Cu grijă, e mai fragil decât ceșcuţele din porţelan și mai diafan decât o boare. Ah, aţi simţit, nu‐i așa?” (Ana Iorga și Filip-Lucian Iorga) (©Editura Corint)


Calitatea imaginilor
6 din 6
Documentare
6 din 6
Scriitură
5 din 6
Poveste
4 din 6
Redactare
6 din 6

Nota mea

4 din 6

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu