• „Le plus beau maquillage pour une femme, c’est une passion” - Yves Saint-Laurent

Cântul lui Ahile - Madeline Miller

<i>Cântul lui Ahile</i> - Madeline Miller

Cântul lui Ahile, primul roman al Madelinei Miller, tradus în peste patruzeci de limbi, a primit în 2012 Orange Prize for Fiction și a fost declarat de The New York Times bestsellerul anului. Cântul lui Ahile reprezintă o repunere în scenă a miticului război troian din perspectiva unui personaj crucial, dar care nu-și face apariția prea des în epopeea lui Homer: Patroclu, eclipsat în Iliada de faimosul Ahile, „primul între greci, puternic, frumos, izvorât din trupul unei zeițe”. Exilat la curtea lui Peleu, Patroclu se îndrăgostește de fiul gazdei sale și al nereidei Thetis, semizeul Ahile. Cei doi cresc și sunt educați împreună de centaurul Chiron, clădind în timp o relație puternică. Însă odată ce Thetis arată limpede că nu privește cu ochi buni dragostea fiului ei pentru un muritor și amândoi sunt târâți într-un război lung și sângeros, tragedia pare gata să se abată în orice clipă asupra lor.
„Madeline Miller scrie o proză la fel de limpede precum poezia lui Homer; Cântul lui Ahile surprinde în paginile lui intensitatea și devoțiunea prieteniei adolescentine și reușește să ne facă să credem în personaje dispărute care animă o poveste veche de trei mii de ani.” (The Washington Post)
Cântul lui Ahile repovestește minunat Iliada din perspectiva lui Patroclu: este o carte pasionantă, și orice savant ar fi cucerit de fragmente precum descrierea zeiței Thetis, care au în ele adevăratul fior sălbatic al antichității.” (The Times)
„Nu trebuie să fi citit Iliada (și nici măcar să-l fi văzut pe Brad Pitt în Troia) ca să te lași vrăjit de Cântul lui Ahile. Pe de o parte, Madeline Miller urmează în buna tradiție clasică mitologia greacă, pe de alta, ne surprinde explorând egoul personajelor, supărările lor și chipurile unei iubiri familiare și noi în același timp.” (O Magazine) (©Editura Polirom) Traducere: Ioana Filat.


Poveste
4 din 6
Scriitură
5 din 6
Documentare
6 din 6

Nota mea

5 din 6

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu