• „Libertatea este dreptul de a nu minți” - Albert Camus

Băiatul cel nou - Tracy Chevalier

<i>Băiatul cel nou</i> - Tracy Chevalier

Viața unui elev nou-venit nu e niciodată ușoară. Dar când elevul de 11 ani are altă culoare a pielii decât colegii săi, lucrurile devin infinit mai complicate. Osei Kokote, fiu de diplomat proapăt repartizat la Washington, trebuie să o ia a cincea oară de la capăt și are noroc – Dee, cea mai îndrăgită fată din școală, îl simpatizează pe loc. Ian nu privește deloc cu ochi buni relația lor și faptul că, grației ei, nou-venitul, care excelează în sport, domeniul pe care Ian și l-a adjudecat prin violență pe parcursul anilor, amenință să-i uzurpe locul de stăpân absolut al terenului din curtea școlii. Cu o abilitate psihologică rar întâlnită la vârste atât de fragede, dar conturată cât se poate de credibil de autoare, acesta începe să țeasă ițele unei intrigi extrem de eficiente, alimentate de adâncimea și brutalitatea uriașelor sale frustrări, în care îi implică treptat pe Mimi (prietena lui preț de câteva zile, care încearcă să scape de presiunea acestei relații), Osei și pe Dee, dar și pe ceilalți colegi.
Această rescriere a tragediei Othello patru sute de ani mai târziu, la începutul anilor 1970, dovedește încă o dată pe deplin atât calitățile dramatice ale uneia dintre cele mai celebre tragedii scrise vreodată, cât și talentul lui Tracy Chevalier de a recompune în manieră extrem de originală o poveste tulburătoare despre rasism, gelozie, violență și trădare, care te ține cu sufletul la gură. (©Editura Humanitas Fiction) Traducere: Vali Florescu.


Scriitură
6 din 6
Poveste
6 din 6
Redactare
6 din 6
Traducere
6 din 6

Nota mea

6 din 6

Articol

Cel de-al cincilea roman din proiectul Hogarth Shakespeare, Băiatul cel nou, de Tracy Chevalier, este Othello, de William Shakespeare, reimaginat.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu