• „Le plus beau maquillage pour une femme, c’est une passion” - Yves Saint-Laurent

Asemănarea dintre o cutie de vioară și un sicriu - Tennessee Williams

<i>Asemănarea dintre o cutie de vioară și un sicriu</i> - Tennessee Williams

Diferite ca voce, ritm și intensitate, cele nouă povestiri semnate Tennessee Williams și cuprinse în acest volum sunt un deliciu literar ce merită savurat pe îndelete.
Proza scurtă a lui Tennessee Williams este o revelație pentru cititorul familiarizat doar cu opera sa dramaturgică, pentru care a fost și este în mod special elogiat. Povestirile cuprinse în acest volum demonstrează mâna remarcabilă de prozator a scriitorului american și totodata sunt o oglindă a tumultului emoțional care le-a dat naștere. Personajele lui Tennessee se lasă pradă dorințelor carnale, pulsiunilor, într-un melanj de emoții și senzualitate, dar scriitorul reușește întotdeauna, printr-o grăitoare empatie, să pătrundă în inconștientul lor pentru a dezvălui mecanismele care le pun în mișcare comportamentele. Povestiri precum Asemănarea dintre o cutie de vioară și un sicriu, Un braț sau Doi într-o partidă surprind prin delicatețea stilului și a abordării sexualității, în timp ce Un 10 august fericit sau Împlinită sunt o mostră veritabilă de umor.
„Povestirile acestea oglindesc într-un mod sclipitor și expresionist viața afectivă și plină de fantezie a lui Tennessee Williams. Ele sunt, pe rând, tulburătoare, emoționante și amuzante; și dau amploare viziunii tragice a lui Williams asupra vieții.” (The New York Times)
„Povestirile lui Tennessee Williams au o puritate a limbajului și o profunzime emoțională ieșită din comun, adesea necruțătoare, dinaintea cărora, noi, ca simpli cititori, ne plecăm cu deferență.” (The Washington Post) (©Editura Art) Traducere: Ioana Tudor.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu