• „Cine uită nu merită” - Nicolae Iorga

Arta bucătăriei sovietice - Anya von Bremzen

<i>Arta bucătăriei sovietice</i> - Anya von Bremzen

Deschizând uşa bucătăriei sale, Anya von Bremzen reuşeşte să se întoarcă în propriul trecut, când comunismul se servea uneori cu porumb şi caviar, alteori cu pâine goală şi gloanţe. Deşi, la o primă vedere, pare a fi vorba despre o colecţie de reţete tradiţionale, Arta bucătăriei sovietice îşi dovedeşte valoarea memorialistică în momentul în care scriitoarea începe să asocieze diversele perioade istorice (războiul civil, comunismul) cu anumite feluri de mâncare. Astfel, plăcinta lui Lenin sau pâinea de mălai pentru Hruşciov devin metafore pentru starea statului sovietic, iar arta de a găti se confundă cu aceea de a povesti. „Von Bremzen ştie cum să spună o poveste — e incisivă, amuzantă, mereu prezentă.” (Chicago Tribune); „Este privirea dulce-amară a unei inimi sensibile, îndreptată — prin mâncare — asupra istoriei sovietice.” (Los Angeles Times); „O saga despre cum e să creşti într-un stat-superputere, întotdeauna la limita înfometării… e vie şi sfâşietoare.” (Time); „Genială… O biografie cu suflet şi o reflexie a culturii sovietice (şi a celei americane).” (Philadelphia Inquirer) (©Editura Curtea Veche) Traducere: Cornelia Dumitru.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu