• „Să-ți cauți fericirea zilnic” - proverb din Egiptul antic

Anii - Annie Ernaux

<i>Anii</i> - Annie Ernaux

Premiul Nobel pentru Literatură 2022.
„Una dintre cele mai bune cărți pe care le vei citi vreodată!” (Deborah Levy)
La publicarea din Franța, în 2008, Anii a fost primită cu surprindere. Deși Annie Ernaux era deja de decenii o scriitoare iubită și premiată, Anii a reprezentat, în mult feluri, un nou început: atât un volum de memorii al unei întregi generații, dar și povestea unor oameni ce-și relatează istoria unică. Poate de aceea naratoarea cărții evită pronumele „eu", alegând să folosească „noi". Anii este o rememorare a perioadei 1941-2006, realizată cu ajutorul senzațiilor trecute și prezente, al fotografiilor, cărților, cântecelor, radioului, televiziunii, reclamelor, știrilor, totul contrastând cu însemnările de jurnal adunate de-a lungul a șase decenii.
„Cu acest roman total, care s-a sedimentat de-a lungul a trei decenii, Annie Ernaux își exploatează în mod magistral întreaga memorie.” (Le Monde)
Anii constituie o revoluție, nu doar în arta autobiografiei, ci și în artă pur și simplu. Cartea lui Annie Ernaux îmbină memoriile, visele, faptele și meditațiile într-o evocare unică a vremurilor în care am trăit și încă trăim.” (John Banville)
Anii este o meditație filosofică scrisă în ritmul unei curse nebunești de-a lungul deceniilor.” (Kapka Kassabova)
„Una dintre foarte puținele cărți cu adevărat mari din literatura contemporană.” (Emmanuel Carrère) (©Editura Pandora M) Traducere: Mădălina Ghiu


Scriitură
6 din 6
Poveste
6 din 6
Redactare
6 din 6
Traducere
6 din 6

Nota mea

6 din 6

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu