Anatomia melancoliei - Robert Burton

Spre deosebire de Bacon, Burton afirmă că cea mai mare necesitate a omenirii este cunoașterea psihologiei, nu a științei naturale. Tratatul său vast analizează în detaliu omniprezenta boală iacobină – melancolia – despre care medicina vremii consideră că este provocată de un exces de bilă neagră, conform teoriei umorilor, foarte răspândită în acea perioadă. Cartea lui Robert Burton a fost publicată sub pseudonimul Democrit Junior, în 1621, și s-a bucurat de o mare popularitate. Mai târziu, mulți autori au fost foarte influențați de umorul, dibăcia lingvistică, erudiția și aspectul creativ al acestei lucrări. Samuel Johnson o consideră una dintre cărțile sale preferate și această a continuat să se numere printre lucrările favorite ale scriitorilor din secolele XX și XXI, printre care Anthony Burgess.
Anatomia melancoliei este considerată una dintre cele mai valoroase lucrări ale omenirii, având în vedere că se fundamentează pe un summum de întrebări și răspunsuri generate de provocările existențiale; astfel, volumul de față devine o sinteză a cunoașterii solide a vremii, un adevărat tratat de dimensiuni enciclopedice, de cunoștințe vaste din medicină, mitologie, literatură, istorie – un eseu filozofic cuprinzător. Copleșitoare prin vastitatea domeniilor pe care le sondează, operz lui Robert Burton se constituie într-o construcție magnifică, unică și valoroasă atât pentru literatură, cât și pentru începuturile unor noi domenii ale cunoașterii, precum psihologia, psihosociologia și psihanaliza.
Publicată sub pseudonimul Democrit Junior, în 1621, Anatomia melancoliei s-a bucurat de o mare popularitate. Mai târziu, mulți autori au fost influențați de umorul, rafinamentul lingvistic, erudiția și aspectul creativ ale acestei lucrări. Samuel Johnson o consideră una dintre cărțile sale preferate și aceasta a continuat să se numere printre lucrările favorite ale scriitorilor moderni și contemporani. (©Editura Herald) Traducere: Justina Cojocaru.