Aerul pe care îl respiri - Care Santos

Când Virginia moşteneşte afacerea de familie, libraria Palinuro, printre vrafurile de manuscrise descoperă şi o serie de scrisori care îi dezvăluie povestea căutarii disperate a unei cărţi. Aceasta a facut parte din celebra bibliotecă particulară a unui sibarit din Barcelona napoleoniană şi e una interzisă. O călătorie plină de aventuri a cărţii prin Barcelona secolului al XIX-lea este prilejul pentru reconstituirea unui amplu tablou al epocii, cu transformările spectaculoase prin care trece oraşul: dărâmarea zidurilor acestuia, urbanizarea şi apariţia celebrului bulevard Rambla. Mémoires secrets d'une femme publique, de Charles Thévenau de Morande, e o carte interzisă, cu gravuri de un erotism explicit, care spune povestea iubirii dintre Ludovic al XV-lea şi Madame du Barry, încercând s-o compromită pe amanta regelui. În secolul al XIX-lea, mai multe notabilităţi din Barcelona, anticari, bibliofili încearcă să pună mâna pe carte. Călătoria ei prin lume e de fapt pretextul unei fresce a epocii războaielor napoleoniene, cu transformările radicale prin care trece societatea. În căutarea cărţii sunt implicate personaje din toate straturile societăţii, de la celebra curtezană franţuzoaică supranumită Madame La Ruga până la generalul Giuseppe Lechi, de la Victor Philibert Guillot, bibliofilul iremediabil îndrăgostit de cărţi, şi frumoasa lui fiică, Carlota, captivă în căsnicia cu Néstor Pérez de León, cinicul şef al poliţiei barceloneze, la Ángel Brancaleone, fiul spălătoresei Rita Neu şi în cele din urmă anticar, care joacă un rol crucial în descoperirea cărţii. Dar firele încurcate ale destinelor celor care se află, la un moment dat, în posesia cărţii sau care jinduiesc s-o obţină par să se descurce abia două secole mai târziu. În Barcelona anilor 2000, Virginia moşteneşte de la tatăl ei, preşedintele asociaţiei anticarilor din Barcelona, librăria Palinuro. Ea va trăi, alături de naratoare (care la rândul ei scrie un roman despre cartea lui Morande), aventura vieţii ei, încercând să descifreze parcursul alambicat al memoriilor scandaloase. (©Editura Humanitas Fiction). Traducere: Cornelia Rădulescu.
Ma tot uit de ceva vreme la cartea asta si nu imi dau seama daca merita cumparata.
Din ce am citit și eu pe alte bloguri, se pare că e chiar frumoasă... Scriitoarea a venit de două ori la București, dar n-am apucat să ajung la nici o întâlnire cu ea, așa că și eu merg pe recomandări în cazul ăsta :)
Uite o cronică de pe un blog pe care-l urmăresc cu plăcere - http://coiotulrelaxat.ro/aerul-pe-care-il-respiri-de-care-santos/ :)