• „Orice vocaţie începe prin a admira” - Michel Tournier

1000 de creieri. O nouă teorie a inteligenței - Jeff Hawkins

<i>1000 de creieri. O nouă teorie a inteligenței</i> - Jeff Hawkins

În această carte, Jeff Hawkins, neurobiolog și informatician, ne dezvăluie o teorie a inteligenței care va revoluționa modul în care înțelegem creierul și viitorul inteligenței artificiale.
În ciuda progreselor neurobiologiei, am avansat prea puțin în ceea ce privește răspunsul la cea mai importantă dintre întrebările sale: cum niște simple celule din creier creează inteligența.
Jeff Hawkins și echipa lui au descoperit că, pentru a construi un model al lumii, sistemul cerebral folosește structuri asemănătoare cu niște hărți – nu doar un model, ci sute de mii de modele ale tuturor lucrurilor pe care le cunoaștem. Această descoperire îi permite autorului să răspundă la unele întrebări importante privind modul în care percepem lumea, motivul pentru care avem conștiință de sine și originea gândirii de înalt nivel.
1000 de creieri anunță o revoluție în înțelegerea inteligenței. Este o carte de mare amplitudine în sensul deplin al cuvântului.
„În această carte fascinantă, Jeff Hawkins prezintă o nouă teorie despre natura inteligenței umane și despre conflictul frecvent dintre vechiul nostru creier reptilian, dominat de instinct, și mintea conținută în neocortexul de mamifer. Autorul explorează și consecințele procesului de creare a unor roboți cu adevărat inteligenți, ceea ce, sugerează el, este un obiectiv realizabil în câteva decenii.” (John Thornhill, „Financial Times”)
1000 de creieri exprimă elocvent țelul suprem al multor mii de oameni de știință: înțelegerea mecanicii minții omenești. Jeff Hawkins folosește o proză încântător de limpede și de dinamică pentru a ne oferi o privire de ansamblu accesibilă asupra teoriei inteligenței umane, care va fi probabil foarte influentă în viitor.” (Michael Hasselmo, director al Boston University Center for Systems Neuroscience)
„Cartea lui Jeff Hawkins este ca o pasăre rară: o nouă teorie despre unul dintre cele mai vechi mistere, cel al inteligenței. Cartea este profundă și originală, erudită și vizionară. O lectură obligatorie pentru oricine este interesat de modul în care vor apărea noile invenții revoluționare în domeniul inteligenței artificiale din recentele (și nu atât de recentele) descoperiri ale neurobiologiei.” (Anthony Zador, profesor de neurobiologie, Cold Spring Harbor Laboratory) (©Editura Publica) Traducere: Dan Crăciun.


0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu