• „Neștiutoriu gândul omului spre ce menește” - Miron Costin

Noutățile Editurii Univers la Gaudeamus 2015

Noutățile Editurii Univers la Gaudeamus 2015

Noutăţile Editurii Univers la Gaudeamus 2015

 

Editura Univers continuă seriile de autor dedicate unor scriitori consacraţi, cu multe premii internaţionale: Javier Marías (un nou roman, Îndrăgostirile), Cees Nooteboom (Ziua morţilor, salutată la apariţie de presa literară ca „o carte de o frumusețe orbitoare”), Marie-Jeanne Urech (Sindromul capului care cade, satiră necruţătoare a relaţiilor de muncă). 

O nouă serie de autor este dedicată Silvinei Ocampo, celebra scriitoare argentiniană. Furia şi alte povestiri şi romanul Promisiunea sunt primele titluri în această serie. 

În colecţia Romanul Secolului XXI apare Ziua Recunoştinţei, de A.M. Homes - un roman recompensat cu Women’s Prize for Fiction (fostul premiu Orange) în 2013. 

În colecţia Romanul Secolului XX veţi putea citi Acest pământ, de Antônio Torres. Parabolă inversă a fiului risipitor, cu accente autobiografice, este romanul cel mai tradus al lui Antônio Torres.

 În colecţia Globus, o nouă apariţie: Michael Kumpfmüller, Splendoarea vieţii. Ultimul an din viaţa lui Kafka, ultima lui iubire, ultimele scrieri, cele confiscate de Gestapo, într-o reconstituire uluitoare.

Căţei pierduţi şi oameni singuri, de Lucy Dillon, este noul titlu al colecţiei Ora 11. A obţinut Premiul Romantic Novel of the Year în 2010. O poveste de dragoste în care şi oamenii şi câinii primesc o a doua şansă în viaţă. 

Carte pentru copii - K.J. Mecklenfeld, Hendrik de Mol şi Planeta de Aur. Roman de aventuri pentru copii între 9 şi 99 de ani. A câştigat concursul de manuscrise al Editurii Univers în 2015 la categoria Literatură pentru copii. 

Deja bestseller, proaspăta apariţie O să te ţin în braţe cât vrei tu şi încă o secundă, de Ioana Chicet-Macoveiciuc, va face deliciul tuturor cititoarelor care au sau vor să aibă copii. 

 

Promisiunea, de Silvina Ocampo
Traducere: Lavinia Similaru

Romanul  Promisiunea, la care autoarea a lucrat cu întreruperi de prin 1960 până în 1989, constituie, după cum scria Silvina Friera, „revanşa postumă“ a Silvinei Ocampo. În timpul unei călătorii cu vaporul, protagonistei îi cade o broşă în mare şi ea se apleacă să o recupereze. Prin povestea femeii care îi promite Sfintei Rita să scrie o carte dacă scapă cu viaţă din valuri, autoarea nu făcea decât să‑şi relateze „propriul naufragiu“ (Hugo Beccacece). Plutind în derivă, eroina caută să descopere „sensul vieţii înainte de a muri“ şi plăsmuieşte un tulburător „dicţionar de amintiri“, o galerie magnifică de portrete care o ajută să trăiască mai departe şi pe care autoarea le uneşte între ele cu o artă delicată de bijutier şi cu o cunoaştere precisă a capriciilor memoriei umane, etern reiterativă.

Silvina Ocampo (1903‑1993) a fost poetă, prozatoare şi  traducătoare şi este considerată unul dintre cei mai importanţi autori din literatura argentiniană. A făcut studii de artă la Paris cu Giorgio de Chirico. Prin intermediul surorii sale Victoria, fondatoarea celebrei reviste literare Sur, intră într-un grup de scriitori din care mai fac parte Jorge Luis Borges sau Adolfo Bioy Casares (a cărui soţie va deveni). Împreună cu cei doi coordonează Antologia literaturii fantastice şi Antologia poeziei argentiniene. Publică numeroase volume de poezie şi proză scurtă.

Silvina Ocampo nu a avut timp ori a refuzat să confere romanului un final tradiţional; după cum mărturisea, i se părea „dureros să termini ceva. De ce să‑l marchezi, ca Beethoven, care iroseşte cinci minute în acorduri finale? Toată opera lui este impregnată de această preocupare finală. Nu‑mi place convenţionalismul lucrurilor, nu‑mi place ca un roman să aibă final, de exemplu“.

„Silvina Ocampo are o calitate atribuită în general anticilor sau  popoarelor din Orient, nu contemporanilor noştri: clarviziunea.“ (Jorge Luis Borges)

 

Furia şi alte povestiri, de Silvina Ocampo
Traducere: Lavinia Similaru

Furia şi alte povestiri (1959) cuprinde treizeci şi patru de texte care i‑au adus autoarei consacrarea, cunoscând un succes atât de răsunător, încât prima ediţie a fost urmată imediat de altele. Scriitoarea mărturisea că pentru a scrie una dintre povestiri s‑a inspirat din „cruzimea vieţii, când este aparent veselă“, iar în ceea ce scrie pune propria ei viaţă. Viaţa este crudă după Silvina Ocampo, copilăria este lipsită de inocenţă, obiectele pierdute revin pentru a‑şi împinge proprietarul în infern, visele se moştenesc o dată cu banii ori se materializează, fraţii se îndrăgostesc de aceeaşi femeie, prietenii se urăsc, pentru a evita un scandal se comite o crimă, iar Paradisul şi Infernul sunt aidoma caselor de licitaţii şi în cele din urmă se confundă…

Silvina Ocampo (1903‑1993) a fost poetă, prozatoare şi  traducătoare şi este considerată unul dintre cei mai importanţi autori din literatura argentiniană. A făcut studii de artă la Paris cu Giorgio de Chirico. Prin intermediul surorii sale Victoria, fondatoarea celebrei reviste literare Sur, intră într-un grup de scriitori din care mai fac parte Jorge Luis Borges sau Adolfo Bioy Casares (a cărui soţie va deveni). Împreună cu cei doi coordonează Antologia literaturii fantastice şi Antologia poeziei argentiniene. Publică numeroase volume de poezie şi proză scurtă.

„Silvina Ocampo este unul dintre cei mai buni scriitori ai noştri. Povestirile ei nu au egal în literatura noastră.“ (Jorge Luis Borges)

 

Căţei pierduţi şi oameni singuri, de Lucy Dillon
Traducere: Celia Ilieş

Căţei pierduţi şi oameni singuri  este o poveste de dragoste în care şi oamenii şi câinii primesc o a doua şansă în viaţă. Rachel, o londoneză sofisticată, dar cu o viaţă neîmplinită, primeşte o moştenire bizară de la o mătuşă excentrică: o casă victoriană plină de secrete şi un adăpost pentru câini părăsiţi. În jurul casei şi al adăpostului gravitează o comunitate de oameni care au, poate, la fel de multă nevoie de ajutor ca şi căţeii. Mătuşa Dot ştia cum să le găsească tuturor perechea, oare se va descurca şi Rachel? Şi oare va găsi şi ea ceva ce nici nu ştia că îi lipseşte?

Lucy Dillon este o tânără scriitoare britanică. A lucrat în domeniul editorial, iubeşte, desigur, literatura şi câinii, are un basset pe nume Violet. A publicat cinci romane şi a fost răsplătită cu Premiul Romantic Novel of the Year în 2010 pentru Căţei pierduţi şi oameni singuri.

 „Ţi se lipeşte de suflet... cartea perfectă cu care să te cuibăreşti într‑o seară friguroasă.“ (News of the World)

„Amuzantă şi fermecătoare... o poveste fabuloasă pe care n‑o poţi lăsa din mână şi care va înmuia garantat şi inima cuiva care e convins că nu suportă câinii.“ (Bookbag)


Splendoarea vieţii, de Michael Kumpfmüller
Traducere: Iulia Dondorici

O poveste de iubire fragilă, ca un dans pe marginea prăpastiei, i‑a adus lumină, tandreţe şi curaj în ultimul an de viaţă lui Franz Kafka. Dora Diamant, ultima lui iubită, este şi singura fiinţă care i‑a dat scriitorului puterea de a părăsi în sfârşit casa părinţilor. S‑au mutat împreună într‑un Berlin instabil şi periculos, în care inflaţia făcea ravagii şi antisemitismul lua amploare. Au fost nedespărţiţi până la capăt, iar povestea lor a devenit legendă.

Splendoarea vieţii, roman premiat şi tradus în peste douăzeci de limbi, suplineşte o lacună mult regretată în biografia şi opera lui Kafka: treizeci şi patru de scrisori şi douăzeci de caiete de notiţe confiscate de Gestapo de la Dora Diamant în 1933, în timpul unei percheziţii. Scrierile atunci dispărute sunt căutate în continuare, dar nu au ieşit la lumină nici până azi. Michael Kumpfmüller, specialist în Kafka, dar şi excelent scriitor de ficţiune, reuşeşte să imagineze, cu o incredibilă varietate de amănunte bine documentate şi într‑un stil întru totul demn de personajul său principal, povestea care, probabil, e cuprinsă în textele confiscate de Gestapo.

Nu e nevoie să fi citit opera lui Kafka sau să‑i cunoşti biografia ca să poţi savura această poveste de iubire delicată, între o tânără admiratoare şi un bărbat enigmatic şi genial, aflat deja în ghearele morţii.

Hendrik de Mol și Planeta de Aur, de K.J. Mecklenfeld

Hendrik de Mol nu este un băiat ca toți ceilalți. Este orfan, locuiește cu bunicul său Martinus într-un Muzeu al Jucăriilor, nu iese niciodată din casă și nici nu merge la școală.

Într-o bună zi, bunicul Martinus, păstrătorul Celui Mai Important Secret din Universul Cunoscut, este răpit, iar Hendrik este transformat într-o cârtiță de pluș, o jucărie.

Va reuși Hendrik să își învingă teama de a ieși din casă, chiar mai mult, să zboare pe Planeta de Pluș, să îl elibereze pe bunicul Martinus din mâinile fiorosului Calavera și ai săi soldați de lemn și să se întoarcă în siguranță pe Pământ?

 

 

Evenimentele Editurii Univers la Gaudeamus 2015

Miercuri, 18 noiembrie

14.30, sala Cupola. Lansare: două cărţi în seria de autor Silvina Ocampo: Furia și alte povestiri șiPromisiunea
Invitați: Excelența sa domnul Claudio Pérez Paladino, ambasadorul Argentinei la Bucureşti
Simona Sora, critic literar, scriitoare
Lavinia Similaru, traducătoare
Moderator: Emanuela Ignățoiu-Sora

Sâmbătă, 21 noiembrie

14.00, standul Editurii Univers, Lansare Hendrik de Mol și Planeta de Aur, de K.J.Mecklenfel
Invitați: Eli Bădică 
Emanuela Ignăţoiu-Sora

14.30, la standul Editurii Univers, Lansare Căței pierduți și oameni singuri, de Lucy Dillon
Invitați: Dana Jenaru
Emanuela Ignăţoiu-Sora

Duminică, 22 noiembrie, ora 11.00

Dezbatere Copiii de ieri şi de azi – Mentalităţi în societatea românească
Ceainăria Gaudeamus, Lansare O să te ţin în braţe cât vrei tu şi încă o secundă, de Ioana Chicet-Macoveiciuc
Invitaţi: Autoarea, Ioana Chicet-Macoveiciuc (www.printesaurbana.ro)
Ana Glavce
Claudia Tache
Moderator:Emanuela Ignăţoiu-Sora


                                     

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutăți literare 4-10 iulie 2016

Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânii 4-10 iulie.

Humanitas și Humanitas Fiction la Bookfest

Editurile Humanitas şi Humanitas Fiction vă invită în perioada 30 mai–3 iunie la Bookfest 2018, cu peste 80 de cărți-eveniment.

Editura Herald la Bookfest 2019

Între 29 mai și 2 iunie 2019, Editura Herald aduce în atenţia publicului cititor o serie de titluri ce acoperă o gamă largă de domenii şi interese, de la autobiografii celebre, istorie, budism tantric tibetan, sufism, psihologie şi psihoterapie de cuplu până la filosofie, ştiinţă, antropologie și spiritualitate creștin ortodoxă.

2 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. Gheorghe Preda 06-11-2016 10:42

    Doamne dar cartile astea sint in librarii de aproape doi ani. "Lansarea"" lor ar fi un eveniment jenant, la care probabil nu va veni nimeni. Dar sa minti asa de la obraz ca vei vinde noutati in timp ce tu, saraca editura, scapi de stocuri mi se pare maxim...)))

    Raspunde
  2. Laura Câlțea 06-11-2016 11:51

    Articolul e din 18 noiembrie 2015, atunci cărțile și lansările erau noutăți.