• „Am descoperit 1000 de căi pentru a nu produce un bec” - Thomas Edison

Un popas înăuntru – „Conace și pensiuni din România” (ed. IglooMedia)

Un popas înăuntru – „Conace și pensiuni din România” (ed. IglooMedia)

De ceva timp se face simțită o direcție nouă în arhitectura românească modernă și în turismul local care merge pe revalorificarea caselor tradiționale și a spiritului locului.  Volumul Conace și pensiuni din România (apărut în colecția „igloobest” a editurii igloomedia) prezintă 19 astfel de proiecte, majoritatea din Transilvania, dar și câteva din Muntenia, Moldova sau Dobrogea. Foste case boierești, case vechi săsești sau construcții noi cu arhitectură minimalistă, toate aceste locuri de popas au un cuvânt care le unește: confortul. 

Volumul mi s-a părut a fi, deopotrivă, un album de arhitectură și design interior, cât și un excelent album de fotografie. Detaliile de interior și fotografiile peisajelor naturale în care au fost construite aceste pensiuni invită la descoperirea unui chip nou al turismului local. Unul în care grija pentru valorificarea și promovarea patrimoniului merge de la refolosirea cărămizilor și a elementelor din lemn ce au putut fi restaurate (uși, ferestre, trepte, podele), până la sfaturi de construcție luate de la bătrânii locului. Mobilierul tradițional realizat de meșteri locali, sobe tradiționale restaurate, transformarea spațiilor auxiliare (cămări, poduri, grajduri) în încăperi de locuit sau de relaxare, elementele populare de decor (cergi, covoare țesute manual, fețe de pernă brodate, lăzi de zestre și vase ceramice), alături de elemente moderne (cum ar fi băile în fiecare cameră), toate urmăresc atât promovarea unui alt fel de turism, cât și a unui tip de arhitectură ce invită la respect pentru tradițiile locale și pentru istoria clădirilor.   

Conace și pensiuni poate fi o sursă de inspirație atât pentru arhitecți și designeri interiori, cât și pentru cei care sunt în căutarea unor noi destinații turistice, departe de zgomotul și aglomerația obiectivelor de vacanță deja consacrate. În plus, fotografiile (minuțios realizate) și detaliile tehnice referitoare la materialele de construcție folosite constituie un fel de manual de bun gust în arhitectură ce poate veni în ajutorul celor interesaţi de construirea/restaurarea/mobilarea propriei case.

Recunosc, mie mi-ar fi greu să mă decid în care din cele 19 conace mi-ar plăcea să trăiesc (chiar și pentru scurt timp), însă trebuie să spun că m-au atras mai degrabă cele care păstrează căldura și atmosfera intimă a caselor vechi tradiționale (casele din Copșa Mare, casele din Micloșoara, casele tradiționale din Breb sau Hanul Balaban). O cergă pe un pat mare, perne moi îmbrăcate în fețe brodate cu motive florale, o fereastră pe care intră lumină naturală, o sobă cu lemne, o carte bună și un ceai... răsfoind albumul nu e greu să visezi cu ochii deschiși.

Pe lângă aceste case tradiționale care, vrând-nevrând, te invită la relaxare și la întreruperea ritmului obișnuit de viață în care totul parcă e numai în viteză, mai sunt și conacele boierești ce păstrează o atmosferă de salon de secol XVIII-XIX, în care te vezi plimbându-te dintr-o cameră în alta, făcându-ți vânt cu evantaiul și împărtășind ultimele bârfe mondene (Conacul Apafi, Castelul Haller, Conacul Polizu, Conacul dintre vii din Urlați, Vila Poem Boem, conacul lui Maldăr), construcțiile moderne cu design minimalist (Atra Doftana, Pensiunea Larix) sau cele care combină modernismul cu arhitectura locală din Dobrogea (5 Chirpici și Enisala Safari Village).

Departe de arhitectura gri a blocurilor comuniste sau de lipsa oricărui plan arhitectonic și urbanistic a noilor construcții din satele și orașele din România, răsfoind albumul Conace și pensiuni ai sentimentul că nu e totul pierdut în materie de bun-gust în arhitectura vernaculară românească.

Bibliotecă, Conacul Apafi, foto ©Șerban Bonciocat

Dormitor, Conacul Apafi, foto ©Șerban Bonciocat

Baie, Casă în Copșa Mare, foto ©Șerban Bonciocat

Case în Valea Zălanului, foto ©Șerban Bonciocat

Cameră de zi, Valea Verde, ©Șerban Bonciocat

Dormitor și baie, Casă de vacanță în Zabala, ©Șerban Bonciocat

Dormitor, Deltarium Aegis, foto ©Bruno Andreșoiu

Bucătărie, Casă tradițională din Breb, ©Șerban Bonciocat

Conace și pensiuni din România, ed. Viorica Buică, Ed. IglooMedia, 2013, col. „igloobest”

(Recenzie de carte apărută inițial în LaRevista, pe 31 octombrie 2013)

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu